Er zijn ook noordelijke en zuidelijke poolsterren. Dus de noordelijke poolster staat boven de noordpool. De zuidelijke poolster staat boven de zuidpool.
Liepen eerdere schattingen van de afstand van de Poolster nog uiteen van 322 tot 520 lichtjaar, de nieuwe waarde komt uit op 447 ± 1,6 lichtjaar. Aan de hand van deze nieuwe afstand hebben de wetenschappers de straal, intrinsieke helderheid, leeftijd en massa van de Poolster beter kunnen bepalen.
Op een heldere avond kun je de Poolster vrijwel altijd zien in Nederland. Het is niet de helderste ster, dat is Sirius, maar het hemellichaam is fel genoeg om met het blote oog waar te nemen en te onderscheiden van andere sterren.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Veel mensen denken dat het de helderste ster aan de hemel is. Dat is niet het geval, maar het is wel een heel belangrijke ster, en een van de weinige die iedereen van naam kent: de Poolster. Hij staat altijd op een vaste plaats aan de hemel, precies in de richting van het noorden.
Polaris, ook bekend als de poolster, lijkt relatief gezien niet te bewegen in de nachtelijke hemel omdat het zich dicht bij de noordelijke hemelpool bevindt. Dit heeft te maken met de positie van de aardas en de manier waarop de aarde draait.
De wetenschappelijke term hiervoor is “spaghettificatie”. ' Maria vertelt dat Polaris – ook bekend als de poolster – zo bijzonder is omdat hij altijd precies boven het noordelijkste puntje van de aarde zichtbaar is aan de sterrenhemel. Vroeger werd deze ster dan ook gebruikt om te navigeren.
Het wintersterrenbeeld Orion is voor veel mensen het mooiste sterrenbeeld aan de hemel. Vooral de drie gordelsterren die op één lijn staan, zijn opvallend. De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis.
Wega alpha Lyrae (ca. 12.000 v. Chr.)
De ster waar de ontdekte planeet omheen draait heet Proxima Centauri. Deze rode dwergster is de dichtstbijzijnde ster bij de aarde, op 4,2 lichtjaar afstand.
Gezien vanuit Nederland bevindt de Poolster zich niet recht boven ons hoofd, zoals op de noordpool het geval is. In plaats daarvan staat hij op circa 52º hoogte boven de noordelijke horizon. Maar de Poolster vormt nog steeds het schijnbare draaipunt van de hemelbol; zijn positie aan de hemel verandert niet.
Momenteel bevindt Polaris – de huidige Poolster – zich op circa 1 graad van de hemelnoordpool. Maar omdat de rotatieas van de aarde rondschuift, verandert het beeld langzaam.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
UY Scuti
In die tijd heette de ster BD -12 5055. Deze ster bevindt zich in het sterrenbeeld Scutum en is momenteel de grootste ster die we kennen. Volgens schattingen heeft UY Scuti een straal die 1708 keer groter is dan onze Zon. Dat betekent dat er 5 miljard zonnen in UY Scuti passen!
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
Qua helderheid staat de Poolster slechts op nummer 48 van de ranglijst. Maar daar lijkt verandering in te komen: de Poolster wordt helderder, en niemand begrijpt hoe dat kan. De Poolster (ook wel Polaris genoemd) is de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Beer.
Vroeger waren de zon en de sterren hét kompas om de weg te vinden. Er is één ster die zich precies boven de Noordpool van de aarde bevindt, de Poolster. Deze heldere ster is elke nacht zichtbaar en geeft nauwkeurig aan waar het noorden is.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.
Als je een Android telefoon hebt, kun je gebruik maken van de Google Sky Map. Op deze kaart worden sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan weergeven. Net als bij Star Walk 2 kun je de app naar de hemel richten en kun je vervolgens alle namen van sterren en planten opzoeken.
De Plejaden bevinden zich dichtbij de ecliptica, dit is het vlak waarbinnen de planeten rond de Zon bewegen of het schijnbare traject dat de Zon jaarlijks aflegt. Hierdoor is een samenstand met de Plejaden en de Maan of één of meerdere planeten regelmatig waarneembaar.
Sirius en Hondsster – zo zit dat
Dat is Sirius, een naam die is afgeleid van het Griekse woord voor 'verschroeiend'. Omdat Sirius deel uitmaakt van het sterrenbeeld Grote Hond, wordt hij ook wel de Hondsster genoemd. In het oude Egypte speelde Sirius een belangrijke rol in de kalenderrekening.
Linksonder Orion vind je Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel.
Kijk je morgenochtend om acht uur naar de maan, dan zie je een felle “ster” naast de maan. Deze 'ster' is echter niet wat het lijkt, maar de planeet Venus. Venus staat slechts vier graden ten noorden van de maan. Met een magnitude van -4,2 is de buurplaneet van de aarde de helderste stip aan de nachthemel.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool.