Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Bonen die de meeste winderigheid veroorzaken zijn meestal de bonen zoals zwarte bonen, kidneybonen, bruine bonen etc. Bouw langzaam op van linzen naar bonen.
Tips voor het verminderen van gas
Verhoog uw boneninname langzaam . Begin met het eten van 2 tot 4 eetlepels bonen per dag en verhoog geleidelijk de consumptie tot de aanbeveling van ½ kopje per dag. Drink elke dag meer water naarmate u meer bonen eet. Wanneer u droge bonen weekt voor het koken, ververs het water dan meerdere keren.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen bonen (en dan met name de oligosachariden) helemaal niet verdragen. Ze veroorzaken namelijk buikpijn, diarree en/of constipatie, vaak met een opgeblazen gevoel en overmatige gasvorming.
Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht. Een voorbeeld van een lectine die klachten kan geven is phytohaemagglutinine (PHA).
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Epazote wordt al generaties lang gebruikt in de traditionele keuken
Al eeuwenlang gebruiken koks epazote vanwege de unieke smaak en het vermogen om de gasvorming die vaak met bonen gepaard gaat, te verminderen.
Eet en drink bepaalde producten niet
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Volgens Country Life Foods zijn linzen, zwarte-ogenbonen, adzukibonen en mungbonen de makkelijkste om te verteren (en dus minder snel gasvorming). (Klik door om meer te weten te komen over de geweldige gezondheidsvoordelen van mungbonen.) De moeilijker te verteren bonen zijn rode kidneybonen, sojabonen, zwarte bonen en limabonen.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Naast vezels bevatten bonen ook raffinose. Dit is een type koolhydraat dat oligosaccharide wordt genoemd. Mensen kunnen raffinose niet afbreken, maar nogmaals, onze darmbacteriën doen het werk voor ons. En terwijl ze deze verbinding verwerken, laten ze veel gas vrij — met name waterstof, methaan en koolstofdioxide .
Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen. Bonen worden bij het inblikken meestal gekookt in een zoutwateroplossing om ze langer houdbaar te maken en de smaak en textuur te verbeteren. Als je de bonen afspoelt met water, spoel je een deel van het zout weg.
Lectinen: waarom bonen een slechte naam hebben
Waarom krijgen bonen een slechte naam? Lectines in bonen worden bestempeld als "antinutriënten" die PDS, ontstekingen, obesitas en sommige auto-immuunziekten veroorzaken .
Gelukkig zijn peulvruchten uit blik even voedzaam: ze zijn even rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Hou wel in gedachten dat geconserveerde peulvruchten al gaar zijn. Voeg ze dus steeds pas op het einde van het kookproces toe, enkel opwarmen is voldoende.
Als u een auto-immuunziekte hebt, een darmherstelprotocol volgt of actief een ziekte beheert , is het wellicht het beste om bonen en glutenhoudende granen een tijdje te vermijden totdat het lichaam er klaar voor is of in remissie is. De korte reden waarom: ze bevatten lectinen en fytinezuur.
Lectine is een proteïne die in veel soorten bonen voorkomt, maar het is het meest geconcentreerd in kidneybonen. Het innemen van hoge doses lectine kan diarree, misselijkheid en braken veroorzaken . Lectine in kidneybonen is zo geconcentreerd dat sommige mensen ziek kunnen worden na het eten van slechts vier of vijf bonen.
Deze voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Helaas bevatten ze ook eiwitten die bij sommige personen een immuunreactie kunnen veroorzaken, wat leidt tot allergische reacties .
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Wanneer winden stinken heeft dit te maken met zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten. Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat on der meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodem spieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.