Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.
Bordeauxse pap
De valse meeldauw in de wijnbouw werd vanaf 1885 bestreden met een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel staat bekend onder de naam bouillie bordelaise of, wat prozaïscher, Bordeauxse pap (CuSO4+Ca(OH)2). Door de aanwezige zwavel werkte dit middel meteen ook tegen echte meeldauw.
Biologische wijn maken is een manier van werken
Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur.
In biologische wijnen zit minder sulfiet dan in gewone, gangbare wijnen. Dat is wettelijk bepaald. Zo mag er in gangbare rode wijn maximaal 160 mg/l worden toegevoegd en bij witte wijn maximaal 210 mg/l.
Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen. Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. En dat betekent zeker niet dat de consument daarvoor meer hoeft te betalen. Biologische wijn wordt dus betaalbaarder.
Biowijnen herken je aan het welbekende EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
Organic wijn wordt volgens biologische werkwijze geproduceerd. Dit houdt in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt, zonder daarbij chemicaliën of kunstmest te gebruiken.
We zeiden al dat jij met je fles van 4 euro geen echte wijn drinkt, grote kans dat je de restjes van vorige oogsten naar binnen zit te werken. Niet zo lekker dus. Wijnboer Ilja raadt ons aan om voor een betere, biologische wijn te gaan. Iets duurder, maar het wel helemaal waard!
In flessen rode Bordeauxwijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl zit het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook zijn restanten van pesticiden ontdekt op tien van twaalf onderzochte fruitsoorten.
Mensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. De onderzoekers geloven dat hun experiment het eerste is waarin 11 pesticiden die in wijnen aanwezig zijn, op basis van smaak werden herkend.
Sulfiet kan aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen.
Het toevoegen van gebrande zwavel aan wijn is aan strenge maxima gebonden: 160 mg per liter voor rode wijn, 210 mg per liter in droge witte wijn en rosé, 260 mg in zoete witte wijn en tot 400 mg in rijke, stroperige dessertwijnen.
Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot "gewone" wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld 'bevat sulfiet(en)'. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
Er komen steeds meer natuurlijke wijnen op de markt. Bij deze wijnen wordt in principe geen sulfiet toegevoegd. Sinds kort is er zelfs een product op de markt dat sulfree heet. Voeg een druppel toe aan de wijn en het sulfiet is eruit.
Wijn zonder sulfiet
Gezonde druiven en een goede hygiëne in de wijnkelder maken sulfiet namelijk overbodig. Maar je kunt geen volledig sulfietvrije wijn produceren want een kleine hoeveelheid zwaveldioxide (wat ook sulfiet is) is een van de bijproducten van de metabolische werking van gist tijdens fermentatie.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).