"Er is zó veel leven, zelfs tot op de bodem." Het wordt moeilijk om vissen te vinden op een nog grotere diepte, denkt Jamieson. Experts gaan ervan uit dat vissen niet veel dieper kunnen leven dan ergens tussen 8.200 tot 8.400 meter - de druk daar beneden is tot 800 keer groter dan net aan de wateroppervlakte.
Een vis die voor de kust van Japan is gevonden, zou de diepste ooit gemeten vis kunnen zijn. Japanse en Australische onderzoekers filmden een Pseudoliparis-slakvis op 8.336 meter diepte als onderdeel van een expeditie naar enkele van 's werelds diepste oceaantroggen.
In het voorjaar kun je beter ondiep vissen (op ongeveer 2 tot 2,5 meter) en in het najaar kun je beter diep vissen (5 tot 10 meter). Dit heeft voornamelijk met de temperatuur van het water te maken.
De boordmeter gaf in het begin een diepte van 11.521 meter aan, maar dat werd later gereduceerd tot 10.916 meter. Op deze diepte verwachtte men nauwelijks levende wezens, maar toch ontdekten Walsh en Piccard schol en bot, met lengtes tot 30 cm. Op de rotsachtige bodem kropen ook garnalen rond.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
Het wordt moeilijk om vissen te vinden op een nog grotere diepte, denkt Jamieson. Experts gaan ervan uit dat vissen niet veel dieper kunnen leven dan ergens tussen 8.200 tot 8.400 meter - de druk daar beneden is tot 800 keer groter dan net aan de wateroppervlakte.
In open water vis ik altijd het liefst op dieptes tussen 6 en 8ft , ongeacht het seizoen, omdat het een diepte is waar ze zich altijd prettig voelen om te azen. En het water koelt niet echt af tot in de waterkolom tot december, ondanks dat het kouder aanvoelt buiten het water.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
Kathryn Sullivan is de eerste vrouw die de bodem van de Marianentrog heeft bereikt toen ze in 2020 samen met Victor Vescovo naar beneden dook. Wat is er zo speciaal aan deze Amerikaanse? Zij is ook de eerste Amerikaanse vrouw die naar de ruimte is gegaan, in 1984!
Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.
De thermocline is iets dat je kunt gebruiken om de diepte van de vis te bepalen in elk waterzicht . Het is deze band van water die gevormd wordt tussen de bovenkant van het meer en het oppervlak van het meer op de bodem van het meer.
Als het kniediep is, dan is een paar voet voldoende tussen de dobber en de haak. Als het tot aan je middel komt, dan kan je dobberdiepte tussen de 3 en 4 voet zijn. Als je helemaal onder water zou zijn, begin dan op zes voet en werk je omhoog. Deze schattingen variëren natuurlijk enigszins op basis van de lengte van de visser.
Uitpeilen doe je altijd op exact dezelfde plek, waar je ook vist. Vis je bijvoorbeeld op 9 meter uit de kant, dan wordt deze diepte en plaats gepeild. Het beste is om met een korte opslag te vissen, d.w.z. de lengte van het snoer is de waterdiepte plus maximaal één meter van de hengeltop tot dobber.
Vissen kunnen hoge druk op extreme dieptes verdragen dankzij cellulaire verbindingen die osmolyten worden genoemd . Osmolytconcentraties nemen toe op grotere dieptes om ervoor te zorgen dat viscellen dergelijke botverpletterende druk kunnen weerstaan, maar deze verbindingen bereiken hun maximale concentratie op ongeveer 8.400 meter.
Wetenschappers hebben in de diepste krochten van de Grote Oceaan een nieuw soort vis ontdekt, die kan overleven op een diepte van achtduizend meter. Het is volgens de ontdekkers daarmee de diepst levende vis ter wereld die bekend is. CT-scan van de Pseudoliparis swirei, met in zijn maag een schaaldiertjes (groen).
De oudste goudvis ooit werd 49 jaar. Goudvissen werden 4.000 jaar geleden al in China gekweekt. Mensen moeten een goudvis niet met hun handen vastpakken, want dan beschadigen zijn schubben!
De in-situ temperatuur is echter niet echt zo interessant voor de meeste oceanografen. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de potentiële temperatuur. De potentiële temperatuur daalde tot ongeveer 1,0067 °C op een diepte van 7400 m.Daarna steeg deze zeer lichtjes tot 1,0100 °C.
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
Om precies te zijn: 10.911 meter. Tenminste, op die diepte belandden de enige mensen die ooit op die barre en boze plek zijn geweest. In januari 1960 daalden de Zwitserse onderzoeker Jacques Piccard en de Amerikaanse marine-officier Don Walsh in de onderzeeër Triëste af in de Marianentrog.
Het gaat dan altijd om microben, zoals bacteriën en schimmels. Soms leven ze in vulkanisch actieve gebieden, waar ze de beschikbare energie en grondstoffen met chemische reacties omzetten in voedsel. Verreweg de meeste leven echter in gewoon sediment, zoals zand en klei.
De laagste bekende punten in de wereld zijn de zeediepten van de diepzeetroggen, met de Vitjazdiepte 1 in de Marianentrog als diepste: 11.035 m onder zeeniveau. Er bestaan 31 diepe troggen, waarvan 24 in de Grote Oceaan gelegen zijn.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Zachte doperwten kunnen direct op de haak gebruikt worden, terwijl de wat hardere exemplaren het goed doen op de hair. Doperwten zijn goed te gebruiken voor brasem en karper. Ook kikkererwten zijn goed te gebruiken voor karpers en brasem. Kikkererwten kunnen zowel op de haak als op een hair gebruikt worden.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden.Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.