Beplanting mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, zeker als je je voortuin een mooie natuurlijke uitstraling wilt geven. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. De beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag zijn de meest gekozen opties.
Buiten de 4 meter mag een schuur altijd 3 meter hoog zijn. Dit is voor een schuur gelukkig een prima hoogte. Wil je toch hoger bouwen dan die 3 meter, dan zal je aan nog net iets meer regels moeten voldoen. Deze hebben te maken met de dakvorm en de afstand van de schuur ten opzichte van het erf van de buren.
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
In het bestemmingsplan van uw gemeente is voor de voortuin vaak de bestemming 'tuin' opgenomen met regels die geen bouwwerken toestaan in de voortuin. Dit doet de gemeente om het uiterlijk van de straat, zoals deze ooit ontworpen is, niet te laten verrommelen met een ratjetoe aan schuurtjes en bouwsels.
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Informeer bij je gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt en hoe hoog de fietsenbox mag worden. Sommige gemeentes zien er streng op toe dat je bouwwerk niet hoger dan 1 meter is. Je zou de fietsenstalling mede daarom ook in de voortuin kunnen laten verzinken, zodat deze niet zo hoog oogt.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
De strafvordering: Bouwmisdrijf verjaart doorgaans na een periode van 5 jaar na het plegen van het laatste feit. Tijdens deze periode van 5 jaren kunnen daden gesteld worden die de termijn stuiten waarna een nieuw periode (eenmalige periode) van 5 jaar begint te lopen.
Hoe kan ik achterhalen of er een vergunning nodig is en of die ook is verleend? Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk.
Voorwaarden vergunningsvrije serre
De serre mag niet hoger zijn dan de woning zelf, niet hoger zijn dan 5 meter, niet dieper zijn dan 4 meter en niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken. Het dak moet plat zijn, of mag een lichte helling hebben van niet meer dan 15 graden.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin; Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.
In principe heb je voor elke uitbreiding van een woning een vergunning nodig. Een carport of een veranda hoeft echter niet perse een uitbreiding te zijn en dus ben je in de meeste gevallen vrijgesteld van een vergunning. Wel geldt er voor dit soort aangebouwde constructies altijd een meldingsplicht.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport naast of achter het huis staat. Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping.