Het kleinste model kamado heeft een rooster diameter van ongeveer 25 centimeter terwijl de grootste kamado zelfs tot 75 centimeter gaat. De gemiddelde rooster diameter van de beste verkochte modellen is tussen de 38 en 47 cm (Medium en Large).
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Big Green Egg werkt met een vilt die je afhankelijk van het gebruik 2 tot 3 keer per jaar moet vervangen. Kamado joe werkt voor sommige modellen met een fiberglass die veel minder vaak moet vervangen worden. Zoals we al aangaven zal Big Green Egg nooit iets op de markt brengen voor ze het uitgebreid getest hebben.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer.
Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
Vul de kolenmand / vuurbox voor driekwart met kolen. Steek de kolen op 1 plek in het midden van de kolen aan. Breng de temperatuur langzaam naar 150 graden.
The Bastard Large Urban
Als u echt alles uit The Bastard wilt halen en graag voor meerdere mensen kookt, dan is dit formaat de beste keus. Met een rooster van 49 cm is het kookoppervlak ruim genoeg om voor 8 tot 10 personen te kunnen barbecueën.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.