Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
De paardenbloem werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust.
Oogst voor 12 uur wat jonge blaadjes en verse bloemen. Gebruik per halve pot thee 2-3 eetlepels verse kruiden, overgiet dit eerst met een beetje koud water en laat de kruiden even wennen, giet er dan vervolgens een ½ liter kokend water overheen. Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken.
Paardenbloem als wilde groente. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten.
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Het zetten van de thee
Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid.
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Paardenbloem smaak
De jonge blaadjes zijn mals en minder bitter dan de volgroeide bladeren. De paardenbloem(blaadjes) kun je zo gebruiken: Jonge paardenbloemblaadjes zijn lekker in een salade, bijvoorbeeld met spekjes en een mosterdvinaigrette. Of met fijngesneden appel en wortel.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend. Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
Waarom is het nuttig? Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Paardenbloemwortel thee
Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 30 minuten trekken of laat even meekoken. Paardenbloemwortel thee heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking. De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen. Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten.
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
Paardenbloem, vergeten groente en helend kruid
Paardenbloem is eetbaar en je kunt het gehele plantje plukken van schone gronden. Verwerk er niet teveel van voor de hond, want het heeft een hoog ontgiftende werking.
dandelion {znw.}
Paardenbloem thee is ontzettend verrassend, het is supergezond en helpt bij het detoxen. Ook kan het pijnstillend werken bij aandoeningen als reuma, atrose en fibromyalgie.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Goudsbloemthee wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen, wonden en om make-up te verwijderen. Bij inwendig gebruik stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Start met het drinken van goudsbloemthee 2 weken voor de menstruatie om menstruatiekrampen te verminderen.
Paardebloem kun je drogen, maar let op: de bloemhoofdjes gaan na het plukken door met rijpen.