Onze gynaecoloog Marlies Bongers hielp mee aan het onderzoek. Het onderzoek laat zien dat er een kortdurende verandering van de menstruatie kan ontstaan na de COVID infectie of vaccinatie. De vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed door een COVID vaccinatie.
Sommige medische langetermijnaandoeningen, zoals een overactieve schildklier, polycysteus-ovariumsyndroom, diabetes en hartziekte, kunnen er ook voor zorgen dat je menstruatie uitblijft of onregelmatig wordt. Heel wat vrouwen hebben een onregelmatige cyclus vanwege natuurlijke variatie.
Een andere oorzaak voor schommelingen in je hormoonhuishouding is ziekte. Zowel langdurige als tijdelijke ziekte kunnen hiervoor zorgen. Zo kan griep er bijvoorbeeld ook toe leiden dat je niet ongesteld wordt. Verstoord dag- en nachtritme.
Het kan natuurlijk zijn dat jouw menstruatie iets langer of korter is. Maar het gemiddelde is dus 28 dagen. Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de zogenaamde 'niet-ongesteldheids-dag (NOD).
Blijven je maandstonden gedurende een drietal cycli of meer dan 6 maanden weg, dan noemt men dat secundaire amenorree. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschap, intrede van de overgang (menopauze), hormonale problemen in de hersenen of ter hoogte van schildklier of eierstokken.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken. Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Dit kan komen als je eisprong of je innesteling later heeft plaatsgevonden dan je zelf denkt. Je kunt overwegen een 'vroege zwangerschapstest' te kopen. Deze is extra gevoelig en detecteert ook een hele lage hCG waarde (dus beginnende zwangerschap), zelfs al 5 dagen vóór je verwachte menstruatie.
Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.
Het komt vaak voor dat stress een onregelmatige cyclus veroorzaakt, dus trek niet direct conclusies als je te laat of te vroeg menstrueert of zelfs een maand overslaat tijdens een stressvolle periode. Er is voor vrouwen zelfs een verband gevonden tussen het hebben van een stressvolle carrière en korte cyclus.
De menstruatie komt ongeveer een keer per maand. Door allerlei oorzaken kan de menstruatie later beginnen, zoals door stress, spanningen, intensief sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Als je (nog) niet menstrueert kan je toch vruchtbaar zijn.
Stress, wisseling in gewicht (dikker worden of veel afvallen) en andere ziekten kunnen deze hormonen beïnvloeden. Andere oorzaken, die zorgen voor weg blijven van de ongesteldheid zijn: Zwangerschap (meisjes worden niet ongesteld als ze zwanger zijn) Stress / spanningen.
Er is geen bewijs dat het mogelijk is om je menstruatie sneller te laten komen, hoewel er verhalen gaan dat lichaamsbeweging, ontspanningsmethoden of zelfs een orgasme de menstruatie kunnen opwekken.
een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Het is vaak alleen nodig op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest. De verschillende NSAID's werken even goed tegen veel bloedverlies bij ongesteld zijn.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar. De bloeding kan maar een paar uur duren maar er zijn ook zwangere vrouwen die een paar dagen bloeden. Echter, het gaat van vaak om een bloeding van maximaal twee dagen.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
In het begin is het soms nog niet goed in je urine te zien of je zwanger bent. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen. Is de test positief? Dan ben je zwanger.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.