d.i. een gemelijk, ontevreden gezicht, als een wesp, als een poelsnip, als de deur van het rasphuis (fr. avoir l'air comme une porte de prison); ook: kijken, een gezicht hebben, zetten als een oorworm, als uitdrukking van gemelijkheid, van onvergenoegdheid.
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten.
Hij kan ons niet bijten en met zijn tang komt hij niet door onze huid. Je voelt weliswaar dat hij je knijpt als hij zich aangevallen voelt maar pijn doet het niet. In Nederland komen vijf soorten voor en wat de meeste mensen niet weten is dat ze kunnen vliegen.
Waarom heb ik oorwormen in huis? Oorwormen verblijven in het toilet en/of badkamer omdat het daar vochtig en warm is, hier kunnen ze schimmels vinden waar ze van leven. Wanneer het vochtprobleem in deze ruimte(s) wordt opgelost, zullen de oorwormen uit zichzelf een andere plek gaan zoeken en uw huis verlaten.
Oorwormen zijn geschikt om ongewenste bladluizen te bestrijden. Daarnaast eten ze ook de eitjes en larven van andere insecten. Omdat ze zowel dood als levend plantaardig materiaal eten, en ook dierlijke materiaal, heeft de oorworm meestal genoeg voedsel voorhanden.
Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje. Tip: ook een opgerolde krant kan als een val voor oorwormen dienen!
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Oorwormen lokken
Benut zijn vraatzucht door in de schooltuin een schuilplaats te voorzien. Vanaf mei zullen ze er graag inkruipen en zolang er voedsel in de buurt is, blijven ze daar wonen. Een oorwormpotje is gemakkelijk zelf te maken. Maak een bundeltje met het hooi, stro of lang gedroogd gras.
De volwassen exemplaren kunnen zich na enige dagen tot weken ook voortplanten. Oorwormen kunnen in vergelijking met andere insecten vrij oud worden al hangt de levensduur af van de soort. Van de gewone oorworm is bekend dat een volwassen exemplaar ongeveer acht tot tien maanden oud kan worden.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben. Soms is de gehoorgang beschadigd en komt er wat bloed uit het oor.
Een natuurlijk onderkomen voor oorwormen is onder bladerhopen of hooi, of tussen de richels van de bast van een boom of onder takken die op de grond liggen. Maar je kunt ook een oorwormhuisje maken. Of direct een aantal. Deze huisjes voor oorwormen kun je ophangen of neerzetten.
Insecten kunnen vast komen te zitten in de gehoorgang wanneer er plakkerig oorsmeer in de gehoorgang zit. Ook kruipen sommige insecten het liefst zo ver mogelijk in het oor, opzoek naar een schuilplaats. Door wat lauwe olie of lauw water in het oor te gieten, zal het insect verdrinken.
Een goede ventilatie, wat opruimen en het bestrijden van het vochtprobleem voorkomt oorwormen. Het komt vaak voor dat oorwormen woningen, caravans, tenten, e.d. binnendringen, vooral als het buiten erg droog is. Zij zoeken dan naar plaatsen die de voor hen noodzakelijke vochtigheid hebben.
Katie Melua heeft een week lang een levende spin in haar oor gehad. Het diertje werd ontdekt toen de Britse zangeres naar de dokter ging met oorklachten. Melua hoorde af en toe wat geritsel in haar oor en ging daarom naar de huisarts voor een controle.
Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar. Nectarplanten trekken gelijk ook vlinders, bijen en andere insecten aan.
Een eenvoudig insectenhotel
Je maakt zo'n hotel heel simpel door in een blok hout of boomschijf verschillende soorten gaatjes (2 tot 9 mm doorsnede) te boren. Maak de gaatjes lekker diep (gebruik de hele lengte van je boortje), zodat er meerdere nestcellen achter elkaar in passen.
De oorworm heeft één generatie per jaar. In het vroege voorjaar legt het vrouwtje 40-80 eieren in een ondergronds nest.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
De volwassen gaasvliegen eten zowel bladluizen als nectar en stuifmeel van planten. De wormachtige larven leven voornamelijk van bladluizen. Gaasvliegen worden hierdoor gezien als zeer nuttige insecten, zowel de larven als de volwassen insecten.
Een ander mooi onderdeel van de oorworm is zijn 'nijptang' aan het achterlichaam. Een vervaarlijk ogend instrument, dat wel, maar echt knijpen kan hij er niet mee. Het dient vooral om vijanden af te schrikken.
Een kakkerlak eet alles. Van luxueuze producten voor menselijke consumptie tot het smerigste afval, zoals rot voedsel, kadavers en uitwerpselen van mensen of dieren. Het is maar net wat de kakkerlakken vinden op de plek waar ze leven.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.