België: een tolerantie van 2 tot 5% (MTM tot 3500kg = 70 tot 175 kg) is mogelijk maar zeker geen regel. Volgens het teveel gewicht kan de boete oplopen van 110 tot 330 euro met een maximum van 4 000 euro. Denemarken: voor de bestuurder van een motorhome van max.
Een andere belangrijke reden om het maximaal toegestane gewicht van uw camper goed in de gaten te houden zijn de boetes. Deze kunnen namelijk enorm oplopen. In Nederland mag je 10% afwijken van het maximale gewicht. Maar in andere Europese landen heb je bij de minste overbelading al een boete te pakken.
Dat niet alleen, want het overbeladen van een camper is ook strafbaar. In de praktijk wordt een overbelading van 5 procent gedoogd, maar daarboven kan de boete oplopen van 120 naar 470 euro.
Met rijbewijs B mag je dus:
GEEN camper rijden als het maximaal toelaatbaar gewicht (kentekenbewijs) boven de 3500 kg is. (ook niet als de camper volgens de weegbrug onder de 3500 kg blijft).
In Nederland wordt in de praktijk een overbelading van 5 procent gedoogd. Boetes liggen in Nederland tussen de 120 en 470 euro. In het buitenland gelden andere bedragen en regels. In bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk heb je met een klein beetje overbelading al kans op een fikse bon.
Het gewicht van uw camper berekent u door de volgende dingen op te tellen: – Belading. – Gewicht van bestuurder en passagiers. Ledig gewicht op kenteken (gewicht van de camper, reservewiel of bandenpech-hulpset, standaard boordgereedschap, 90% gevuld gasreservoir en 90% gevulde schoonwatertank).
Een camper mag in Frankrijk een maximale snelheid van 130 kilometer per uur bereiken, mits hij minder weegt dan 3500 kilo. Bij zwaardere campers is het limiet 110 kilometer per uur.
WDT-Services kan uw camper opwaarderen.
Nadat WDT-Services het accoord krijgt van het RDW, kunt u met dit RDW bewijs de gewichten bij een RDW-station laten inschrijven. De opwaardering is dan officieel en uw camper heeft geen last meer van overgewicht. Veel meer laden, RDW goedgekeurd.
Maximumsnelheid Duitsland lichte camper: < 3.500 kg
Een camper tot een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram mag in Duitsland net zo snel als een personenwagen. Dus: Binnen bebouwde kom: 50 kilometer per uur.
Bijzonder tarief: halftarief
Indien je de camper bedrijfsmatig gaat verhuren mag je geen kwarttarief betalen, maar betaal je halftarief. Dit is de niet een kwart, maar de helft van het tarief van de motorrijtuigenbelasting. Ook als de camper op naam van de huurder wordt gesteld, moet de huurder het halftarief betalen.
De massa rijklaar is het gewicht van de camper met 90 procent vulling van de brandstoftank, een eventueel meegeleverd reservewiel en gereedschap en een bestuurder van 75 kilogram. Bij campers wordt een gastank met 90 procent vulling en een 90 procent gevulde schoonwatertank meegewogen.
Hoogte boetes
De boetes bij te zware belading bij het bedrijfsmatig vervoer van goederen worden uitgedrukt in sanctiepunten en bedragen in euro's bij overtreding van toegestane maximummassa's: Categorie 1, overschrijding 5 t/m 9%, boetebedrag = 360 euro. Categorie 2, overschrijding 10 t/m 14%, boetebedrag = 500 euro.
Uitstekende lading
Boven 2,5 m mag lading maximaal 50 cm voor het (trekkende) voertuig uitsteken. De lading mag maximaal 1,5 m naar achteren uitsteken, bij vervoer over een afstand van niet meer dan 100 km maximaal 3 m. Maar de lengte van voertuig of combinatie plus lading mag nooit meer zijn dan 20,75 m.
Technische maximum massa / toegestane maximum massa
De 'toegestane maximum massa' voor de camper bedraagt 3.500 kg (dit staat op het kentekenbewijs onder F2).
Klassiek aangedreven voertuigen krijgen in de nieuwe wetgeving een maximale toegelaten massa (MTM) tot 48 ton. Voor milieuvriendelijke en emissievrije voertuigen is een tonnageverhoging tot maximaal 50 ton toegelaten.
Uitstekende lading zonder ontheffing: Uitsluitend bij autotransport mag de lading ten hoogste 0,50 m naar voren en/of 1,50 m naar achteren uitsteken. Gebruik van steunen, waardoor het voertuig langer wordt, is niet toegestaan.
Een rijbewijs B plus of wel code 96 is een "tussenstap" van het rijbewijs B naar BE. Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig.
De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's (en dus ook elektrische campers) is een tijdelijke maatregel. Deze maatregel zou aanvankelijk gelden tot 2020, maar er is besloten om de afschaffing uit te stellen tot en met 2024.
Ja, een camper wordt beschouwd als eigen vermogen.
Openbare plaats of motorhomeparking. Je mag staan op elke plaats waar een wagen mag parkeren of stilstaan. Tenzij er een verkeersbord geplaatst is dat verbod een op campers aangeeft.
Voor het parkeren van een motorhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone auto's. Deze mag in onze gemeente zonder tijdsbeperking geparkeerd staan (op de openbare weg) overal waar het parkeren niet is verboden en waar de parkeertijd evenmin beperkt is door verkeersborden.
Veel camperverzekeraars stellen een limitiet aan het aantal kilometers dat per jaar gereden mag worden met de camper. Zo zijn er camperverzekeraars die in de polis hebben opgenomen dat er maximaal 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer per jaar mag worden gereden met de camper.