Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig.
Graaf bij de buitengevel een kuil en boor op 50 cm diepte een gat naar de kruipruimte. Hak vanuit de kruipruimte het gat uit tot de breedte van de koker. Plaats de koker van buitenaf en dicht de kier met cement. Plaats een ventilatiekoker bij elke hoek van het huis.
De kruipruimte voldoende ventileren zorgt dat dit vocht weg kan komen naar buiten toe en voorkomt condensatie van vocht in de woning. Bovendien zorgt ventilatie van de kruipruimte er voor dat schadelijke gassen die van nature in de grond en in bouwmaterialen als beton voor komen, weg kunnen trekken naar buiten.
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Om optrekkend vocht te voorkomen, is het zelfs een voorwaarde bij het isoleren van de spouwmuur. Bijna iedereen heeft een natte kruipruimte. Van een droge kruipruimte is namelijk pas spraken als er 30cm droog zand aanwezig is. Als er vocht in de eerste 30cm grond aanwezig is, stook u die weg met de warmte van de vloer.
Je moet dus zorgen dat het water afgevoerd wordt. Een droge kruipruimte creëren met zand en folie is mogelijk. Al is daarmee de vloer nog niet geïsoleerd. Je moet zorgen dat je het zand zover ophoogt dat het boven het waterniveau komt te staan.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
De temperatuur in de kruipruimte varieert in de loop van het jaar van 4 tot 15 oC en de relatieve luchtvochtigheid moet op 65-70% liggen.
Meestal komt de stank uit leiding, een afvoerputje. Door dode dieren, zoals muizen. Uit de kruipruimte, spouwmuur of bijvoorbeeld de centrale afzuiging of luchtbehandelingskanalen. Stank, een vieze lucht of muffe geur in een huis met kruipruimte is bijna altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.
Vochtige muren dichten met speciale afdichtingsmiddelen. De oppervlakken in de kruipruimte volledig laten injecteren met een vochtwerend middel. Bodemisolatie door middel van isolatie op de vloer van de kruipruimte. Vloerisolatie door middel van isolatie tegen de onderzijde van de begane grond vloer.
Hoeveel ventilatie in de kruipruimte is nodig? Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig.
Het koudste punt van de kruipruimte is de bodem. Deze heeft een temperatuur van ongeveer 10-12°C. Doordat wij de bodem van de kruipruimte bedekken met een laag bodemisolatie wordt deze koude bodem gescheiden van de warmere lucht erboven. Hierdoor blijft de kou op de bodem.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en ventilatieroosters. Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Bij 2 standen: zet het ventilatiesysteem standaard op 1 (als je thuis bent of weg bent, en ook 's nachts) en op 2 bij koken en douchen. Schakel altijd naar de hoogste stand als er veel mensen in huis zijn, als de was binnen te drogen hangt of als je binnen rookt.
Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis. Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn. Lucht kamers regelmatig, meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkomt u onnodig warmteverlies.
Huizen met een mechanische ventilatiebox met één regelknop verliezen tot wel 40 procent van hun warmte. Door bewuster te ventileren valt hier flink op te besparen, ontdekte Erik Carton in zijn Vinex-wijk Ypenburg in Den Haag.
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis.Verluchten is het wijd openzetten van de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht. Beide zijn noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu in huis.
Vooral in de winter, als het veel regent stijgt het grondwater soms tot wel 30 of 40 centimeter. In de zomer is de kruipruimte vaak wel weer droog. Water in de kruipruimte kan voor vervelende problemen zorgen, zoals een hoge luchtvochtigheid in huis, schimmelvorming en rottende balken onder de vloer.
Schelpen isolatie in kruipruimte
Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm.Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.