Een reglement van inwendige orde of het huishoudelijk reglement is eigenlijk het reglement dat het dagdagelijkse leven binnen de mede-eigendom in goede banen moet leiden.
Wat is een 'reglement van interne orde' precies? Tot 1 januari 2019 zou je het reglement van interne orde kunnen omschrijven als de verzameling van leefregels, woonregels of orderegels over het gebruik van de privatieve- en gemeenschappelijke delen van de bewoners.
Het voordeel van een huishoudelijk reglement is dat het niet door de notaris hoeft te worden opgesteld. Bij wijzigingen heb je dus geen notaris nodig. Je kan ook andere specifieke regelingen opstellen, zoals een contributieregeling voor een vereniging of een sponsorregeling.
De basisakte bevat de beschrijving van de eigendom met de gemeenschappelijke en privatieve delen. Een basisakte moet in de vorm van een notariële akte opgesteld worden. Die akte regelt voornamelijk de eigendomsrechten van de mede-eigenaars, het “zakelijk” aspect.
Alle eigenaars betalen samen voor de oprichting van de basisakte van het gebouw. In deze akte worden de rechten en plichten van elke eigenaar opgenomen, alsook het reglement van mede-eigendom.
Vorm en inhoud van de basisakte
De basisakte en het reglement van mede-eigendom moeten verplicht worden opgenomen in een authentieke akte. De notaris dient hiervoor dus tussen te komen.
Regels huishoudelijk reglement
Het kan behalve regels, richtlijnen en afspraken ook de taken en bevoegdheden van bestuursleden bevatten. Het mag niet in tegenspraak zijn met de statuten; De statuten zijn altijd leidend. Het kan worden gewijzigd in een bestuursvergadering of in de jaarvergadering.
Ja, alle regels die in een Huishoudelijk Reglement vernoemd staan en door de vergadering zijn vastgesteld zijn wettelijk. Het Huishoudelijk Reglement mag echter niet de splitsingsakte of het wetboek tegen spreken. Leden kunnen dus gedwongen worden zich aan de regels te houden.
Bij lange na niet alles kan geregeld worden in een huishoudelijk reglement VvE. Regels die in strijd zijn met het splitsingsreglement zijn nietig; ze zijn ongeldig en kunnen nooit, ook niet door langer gebruik, alsnog geldig worden. Ze bestaan juridisch gezien niet.
Naast de statuten kan de interne werking van de vzw ook worden geregeld in een intern reglement. Dit is niet verplicht. De wet geeft geen definitie van het begrip “intern reglement”. De wet legt evenmin inhoudelijke bepalingen op.
Achtergrond. RIO staat voor Registratie Instellingen en Opleidingen. Het is een landelijk register waarin onderwijsinstellingen zelf drie zaken vastleggen: hun onderwijsaanbod, de manier waarop ze zijn georganiseerd en hoe je met ze in contact kan komen.
De VvE kan een boete opleggen als een eigenaar of gebruiker een overtreding begaat of als hij de regels uit de wet, het splitsingsreglement en/of het huishoudelijk reglement niet nakomt.
Ook kamergewijze verhuur is in beginsel toegestaan, maar kan verboden zijn op basis van het splitsingsreglement of op basis van gemeentelijke regels. Het splitsingsreglement kan alle vormen van verhuur verbieden, maar kan ook directe regels bevatten over het al dan niet toegestaan zijn van kamerverhuur.
Als VvE moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Zo is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht, moet je een reservefonds hebben en een opstalverzekering regelen. Lees wat je als VvE allemaal voor elkaar moet hebben.
In de wet of de splitsingsakte staan regels voor de Vereniging van Eigenaars (VvE). Het Huishoudelijk Reglement, dat ook regels bevat, is een aanvulling op die regels. De vergadering van eigenaars moet bepalen wat in het Huishoudelijk Reglement wordt vermeld.
In een bestuursreglement (ook wel aangeduid als directiereglement) wordt op bestuursniveau afspraken neergelegd tussen de bestuurders. Algemene zaken zoals de verdeling van verantwoordelijkheden en taken en de bevoegdheden binnen het bestuur komen aan de orde.
De ruwe constructie, muren, vloeren, balkons, zowel binnen als buiten, ook de balkons, zijn voor de VVE. Het onderhoud, zowel binnen als buiten, inclusief de balkons, zijn voor rekening van de eigenaar van het appartement. Artikel 2, lid a beschrijft wat tot de gemeenschappelijke gedeelten worden gerekend.
De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
Mag de VvE een verbod opleggen? Het antwoord op de bovenstaande vraag is heel kort, namelijk: ja, dat mag de VvE. Als we het wetboek erbij pakken, dan zien we dat u (een deel van) uw appartement mag verhuren als u dit wenst. Toch gaat de splitsingsakte boven deze wet.
De tussenkomst van een notaris is in principe enkel nodig als er ook aanpassingen moeten gebeuren aan de basisakte. De notaris mag hiervoor dan in principe een honorarium vragen tussen de € 42,18 en € 421,80.
Een appartementsrecht is het recht van iemand om eigenaar te zijn van een deel van een gebouw of een stuk grond; een adres op een perceel dus. In gevallen waar er geen bebouwing op een perceel staat, is er enkel een perceeleigenaar.
het is niet verplicht om een syndicus aan te stellen indien 'de aard van het onroerend goed dit rechtvaardigt' én op voorwaarde dat alle mede-eigenaars hiermee akkoord zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in zeer kleine residenties met een beperkt beheer.
Verhuurverbod wel/niet toegestaan? Uit de wet (art. 5:120 lid 1 en 5:112 lid 4 BW) en jurisprudentie volgt dat het een VvE is toegestaan beperkingen te stellen aan het privégebruik van appartementsrechten. Dat wil echter niet zeggen dat een verhuurverbod zo maar kan worden ingeroepen op grond van de wet.
Dit is de makkelijkste en snelste manier om de akte te wijzigen. Op de vergadering moet ten minste 80% van de stemmen aanwezig zijn. Van het totaal aantal stemmen (dus niet alleen de stemmen die op de vergadering aanwezig zijn), moet ten minste 80% akkoord zijn met de wijziging.