Tomaat garnaal – Combinaties met onze grijze Noordzeegarnaal zijn legio. Maar de tomaat maakt het niet makkelijk. Durf te kiezen voor een gekoelde beaujolais, een jonge rode bourgogne uit een rijp jaar of een jonge pinotage van het fijne soort uit Zuid-Afrika.
Wie toch wit verkiest, zal de confrontatie met de tomaat niet uit de weg kunnen gaan: een riesling spätlese uit Duitsland of Oostenrijk, en een Australische riesling uit Clare Valley moeten zich zowel met de garnaal als met de tomaat kunnen verzoenen.
Garnalen – Met hun fijne, zilte smaak worden grijze garnalen wel eens de kaviaar van de Noordzee genoemd. Een fijne witte wijn met zilte mineraliteit past er dan ook perfect bij, zoals Pessac-Léognan, Chablis of een goede muscadet.
Welke wijn bij avocado met garnalen? De ideale match bij dit gerecht is een frisse Sauvignon Blanc. Vooral Nieuwe Wereld-varianten uit Chili of Nieuw-Zeeland werken erg goed bij avocado. Een fruitige Riesling is ook een goede optie.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Kies dan ook voor een frisse, knisperende witte wijn. Deze combineert goed met de garnalen en vormt een mooi contrast met de romigheid van de saus. Witte Loire is klassiek, maar bijvoorbeeld een Spaanse Verdejo of een elegante bubbel kunnen ook prima.
Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook. Een schot in de roos bij gambas al ajilo is een geurige Sauvignon Blanc of Verdejo, of een fruitige droge Spaanse rosé.
Bij een zomerse garnaalkroket hoort een frisse wijn. Met witte druiven als chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc of silvaner maak je alvast een goeie keuze. Sappig gekoeld rood behoort eveneens tot de opties. Houd het vooral licht met een jonge gamay of pinot noir.
Wijn bij garnalen
Die komen over het algemeen het best tot hun recht in een lichte en frisse wijn. Een garnaal, die toch vrij subtiel van smaak is, kan al snel verdrinken in een al te aanwezige witte wijn. En rode wijn is al helemaal een gevaarlijke combinatie.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit u goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis.
Een klassieke combinatie bij beef wellington is dan ook een mooie, wat krachtigere Pinot Noir uit de Bourgogne. Bordeaux kan ook goed; ga bijvoorbeeld voor een mooie Saint-Émilion of Pomerol. Een niet te zware Syrah uit de Noord-Rhône of een mooi gerijpte Barbaresco of Barolo zijn ook uitstekende opties.
Aromatische witte wijnen, eventueel met een beetje houtrijping, sluiten daar prachtig op aan. Die wijnen vind je in Mâcon, Rhône, Provence, Campania, Veneto, Baden, Wachau enzovoort. Ook blends van bijvoorbeeld chardonnay en viognier uit Australië en Zuid-Afrika zijn aanraders bij waterzooi met kip.
Aromatische witte wijnen met opwekkende, milde zuren sluiten daar prachtig op aan. Die wijnen vind je in Mâcon, Beaujolais, Rhône, Provence, Rioja, Veneto, Franken, Slovenië enzovoort. Ook blends van bijvoorbeeld chardonnay en sauvignon blanc uit Australië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zijn aanraders bij waterzooi.
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Garnaalkroketten. Een garnaalkroket is populairder aan het worden dan een gewone kroket. Met een airfryer bak je garnaalkroketten ongeveer 10 – 12 minuten op 200 graden Celsius.
Bier en foodpairing: Combineer dit met een Vlaams oud bruin dat is gerijpt op eiken foeders. De zachtzurige smaak is een gekende combinatie met garnalen wat altijd blijft passen ook in deze pairing.
Past Champagne niet binnen je budget, dan is de Cremant de Bourgogne of Cremant de Limoux een hele goede optie. Wel kiezen voor een Brut (droog), want een zoet(ere) bubbel past minder goed bij de garnalenkroket.
Wokgarnalen zijn kruidig en hebben een sterke smaak. Daarom is het belangrijk om een wijn te kiezen die hier goed bij past. Een rode wijn met een volle smaak is een goede keuze. Witte wijnen of rosés zullen niet sterk genoeg zijn en zullen de smaak van het gerecht niet versterken.
Welke wijn bij fruits de mer? Het zilte aspect van fruits de mer is het belangrijkste om rekening mee te houden. Om de zoute smaak goed aan te kunnen, heb je een smaakvolle wijn met frisse zuren nodig. Wijnen met een mineralig karakter combineren erg goed, houtgerijpte wijnen passen niet zo goed bij de zilte smaken.
Welke wijn past bij burrata? Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Wijntip: Blanco, Diente de Léon.
Het frisse karakter van deze biologische wijn combineert bovendien goed met de tomaat en het romige en frisse element van de burrata in combinatie met de aceto balsamico.
Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!