Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter.
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
De 15 graden-grens wordt meestal gehanteerd omdat de constructie en dakpannen als dakbedekking meestal pas vanaf een hellingshoek goed zijn toe te passen.
Normaliter wordt een opstand van minimaal 12cm op het hoogste punt aangehouden. Iets lager zou geen ramp zijn, maar 3cm is echt te weinig. Bij een flinke stortbui zal al het water over de rand lopen.
Het Arbobesluit 3.16 geeft aan dat er een doelmatige afscherming van ten minste 1 meter hoog moet zijn. Terwijl het Bouwbesluit van 2012 een andere norm voor de hoogte van een dakrand hanteert. Bij een dak dat hoger dan 13 meter gelegen is, dient er een hekwerk/dakrand van 1,2 meter aanwezig te zijn.
Bij de afdichting van een plat dak is een minimale opstand vereist van 15 cm hoogte. Met deze opstand vermijd je vochtproblemen.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Een plas water op je plat dak hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Het is normaal dat er na een regenbui nog een tijdje plasjes water op de dakbedekking aanwezig zijn. Het is wel iets dat je best in de gaten houdt en regelmatig nakijkt. Door geregeld je plat dak na te kijken kan je heel wat ellende voorkomen.
Onder uitloop = afvoer die het water door je dak naar beneden afvoert. De onderuitloop moet ten minste 10 mm verdiept worden aangebracht (afschot).
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
De vuistregel om regenwater snel af te voeren is de cm²/m² regel : per vierkante meter dak moet u een opening van een vierkante centimer hebben in uw regenwaterafvoer. De waterafvoer van het platte dak kan in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak worden geplaatst.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Een andere maat voor de steilheid is de hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak.
Wij adviseren een afschot van ongeveer 0,5 cm per meter. Het dak van uw Douglas overkapping loopt dan schuin, maar u gaat later nog een boeiplank (boeideel) monteren. Als u deze waterpas plaatst, is het verloop van de palen en dus het afschot aan de buitenkant niet meer zichtbaar.
De Raad van Arbitrage voor de bouw hanteert bij arbitragezaken de volgende richtlijn: 'Een hoeveelheid water op het dak (direct na regenval) van maximaal 5-10% van het dakoppervlak is nog toegestaan, mits deze hoeveelheid is verdeeld over meerdere plassen en de diepte van de plassen maximaal 5 mm bedraagt'.
Zorg ervoor dat de balken met een lichte helling worden geplaatst: 1 à 2 cm per meter is voldoende om het regenwater af te voeren. Tegen de onderkant van de balken worden houtplaten of gipsplaten genageld.
Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de totale opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig. Een plat dak is meestal kleiner van oppervlakte dan een hellend dak, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Vaak zit er ook nog een dakraam in de weg.
De dakrand dicht niet alleen een belangrijke delen van het dak, de randen en de hoeken, maar verstevigt ook de water werende dakbedekking van je dak. Je kunt stellen dat je daken niet waterdicht zijn zonder daktrimmen. Ook speelt de dakrand een belangrijke rol in de afvoer van het regenwater van het dak.