Het kolven met de hand doe je ongeveer 5 minuten. Als er nog melk komt, kun je nog even doorgaan. Na 3 dagen is het handkolven niet meer nodig voor het op gang brengen van de melkproductie, maar sommige moeders vinden het prettig om de borst op deze manier te blijven voorbereiden op het elektrisch kolven.
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
3: Zorg voor een goede timing. Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Een kolfsessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten elke keer dat je langs de pomp komt. Niet vaker dan elke 45 minuten kolven. Stop met kolven als het je begint te irriteren. Probeer zeker 10 kolfsessies per dag in te lassen.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Wij raden je aan om in het begin ook 's nachts te kolven. Probeer dan maximaal 4 uur tussen de kolfbeurten aan te houden. Is je melkproductie goed op gang en gaat het kolven goed? Dan kun je 's nachts tussen de kolfbeurten maximaal 6 uur aanhouden.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen. Sommige baby's slapen in de avond al wat langer achter elkaar door, dan kun je ook kolven voordat je gaat slapen.
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
Zodra je melk is doorgekomen, kun je met dubbel kolven meer melk in minder tijd afkolven. Deze methode leegt de borsten ook beter, wat de melkproductie eveneens bevordert. Hoewel iedere moeder anders is, is het vaak een goed idee om meteen na, of een uur na een voedingsbeurt melk af te kolven.
Belangrijk! Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is.Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven. Soms is het nodig om de melkproductie een boost te geven om wat meer melkopbrengst te verkrijgen. Wanneer baby bij je aan de borst drinkt, zal hij of zij regeldagen of clustermomenten hebben.
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Melkproductie op gang brengen
Het is belangrijk dat je baby in het begin vaak aan je borst drinkt, want dat stimuleert de melkproductie. Je kunt je baby tijdens elke voeding beide borsten aanbieden. Als je baby de eerste borst heeft leeggedronken, laat je hem boeren en bied je daarna je andere borst aan.
Maak je niet ongerust als het kolven niet altijd zo vlot loopt. Een kindje drinkt live vaak meer aan de borst dan welke kolf ook. Kolfopbrengst is verschillend van dag tot dag, van moment tot moment en van borst tot borst. Lukt het kolven niet goed, doe dan even iets anders en probeer het over een kwartiertje opnieuw.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Het is niet verstandig vaak kleine beetjes af te kolven. Soms wordt moeders verteld dat ze voor iedere voeding de spanning van de borsten moeten afkolven. Maar hierdoor neemt de productie juist toe.
De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Hoe veel kolven
De hoeveelheid melk loopt de eerste drie maanden op van 30cc tot ongeveer 60cc á 80cc per borst. Je krijgt de meeste melk uit je borsten als je deze allebei tegelijk kolft. Dit stimuleert namelijk de toeschietreflex. Ook is het heel belangrijk om je borsten helemaal leeg te kolven.
Wanneer de borstvoeding goed verloopt is het de eerste 4 weken niet nodig om te gaan kolven. Vanaf 4 – 6 weken is het goed om eens een flesje moedermelk aan je baby te geven. Wanneer je hier bijvoorbeeld pas mee start wanneer je daadwerkelijk gaat werken, kan je baby hier tegen protesteren.
Kolf overdag om de twee à drie uur en bij voorkeur ook één maal 's nachts. Zodra je meer dan 800 ml per 24 uur gaat produceren kun je overgaan op vijf à zes keer per dag kolven. Kolf de borsten minstens één keer per dag goed leeg.
Als je baby goed aan de borst heeft gedronken, kun je het kolven een keer overslaan. Kolf de keer daarna zo nodig wel goed leeg. Doe dit zeker vóór de nacht en in de ochtend. Hou goed je melk productie in de gaten.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.