Om een zwembad te desinfecteren wordt gebruik gemaakt van chloor. Chloor werkt alleen als de pH-waarde van het zwembad juist is. De juiste pH-waarde van uw zwembad ligt tussen 7,2 – 7,8.
Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water. Hierdoor zal chloor niet meer goed desinfecteren en word je water onaangenaam om in te zwemmen. De oplossing voor een te hoge pH-waarde is het toevoegen van pH-min.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Hoe kan ik de pH-waarde verhogen? Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Hoe lang niet zwemmen na pH minus? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Voeg natuurazijn toe aan het water voor een goedkope oplossing. Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Wij adviseren u daarom om zeker één keer per week de pH-waarde en de chloorwaarde te controleren, maar doe dit bij intensief gebruik liever twee of drie keer per week.
Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je gedurende 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.
De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor het water bevat. Dit gehalte bepaalt het desinfecterende vermogen van het badwater. Het ligt tussen de 0,5 - 1,5 ppm (mg/l) (binnenbaden 0,5 ppm (mg/l), buitenbaden 1,5 ppm (mg/l).
Hoe kan ik de pH waarde in mijn zwembad verhogen? Als de pH waarde van je zwembad te laag is kun je deze door middel van pH plus verhogen. PH plus is poeder dat je aan het water van het zwembad toevoegt, waardoor de pH waarde van het water hoger wordt. Een goede pH waarde ligt hierbij tussen de 7,0 en 7,6.