Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer.
Net als bij sportvissen is er meer dan één manier om een slachtoffer binnen te hengelen, maar één phishing-taktiek is de meest voorkomende. Slachtoffers ontvangen een e-mail of een sms-bericht dat een vertrouwde persoon of organisatie, zoals een collega, een bank of een overheidsinstantie imiteert (of 'spooft').
Phishing kan vele vormen aannemen, waarvan de belangrijkste zich voordoen via e-mail, per telefoon (vishing of voice phishing), of via een sms-bericht (smishing of SMS-phishing). Het doel van phishing is gevoelige informatie te verzamelen.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Wanneer is phishing strafbaar? Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen.
De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".
Er zijn allerlei soorten phishingaanvallen, maar ze berusten allemaal op hetzelfde principe: misbruik van het vertrouwen, de onwetendheid of de onverschilligheid van mensen om ze iets onverstandigs te laten doen.
Spamberichten zijn ongewenste advertenties en niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Phishing is een vorm van internetfraude.
Phishing melden
Meld phishing-pogingen altijd via [email protected] (opent in uw e-mail applicatie): stuur de mail of een printscreen van de verdachte sms door en de dienst doet de rest.
Overzicht van phishing mails die in omloop zijn
Gelukkig kun je op de website van de fraudehelpdesk een duidelijk overzicht bekijken van phishing mails die in omloop zijn. Dit zijn e-mails die in Nederland worden verstuurd naar verschillende en zijn gemeld door gebruikers of instanties.
– een nieuwe betaalkaart of inlogapparaatje wordt automatisch toegestuurd naar uw woonadres; – een oude betaalkaart kunt u doorknippen, dwars door de vergulde betaalchip, en weggooien; – banken vragen nooit een oude betaalkaart of inlogapparaatje op te sturen om te laten recyclen, of om die aan iemand af te geven.
Wat zijn de gevolgen van phishing? De gevolgen van een phishing actie zijn bijvoorbeeld dat je geld gaat missen of dat je een verzoek om losgeld te betalen krijgt voor door de cybercrimineel versleutelde gegevens op je laptop of computer.
Wat is Checkjelinkje? Checkjelinkje ® is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren, omdat je sommige links beter links kunt laten liggen. 'Leidt dat linkje in die mail of op die site wel echt naar mijn bank of mijn verzekeraar? '
Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Eigenlijk is dat antwoord heel gemakkelijk: wat je in het echte leven niet mag, mag je op het internet ook niet! Er gelden namelijk dezelfde wetten en regels die vastgelegd zijn in het wetboek van strafrecht. Strafbare feiten zijn op internet wel lastiger te herkennen en ook niet altijd zichtbaar.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Het kan zijn dat je via een phishingmail of sms'je op zo'n (nagemaakte) omgeving van bijvoorbeeld een bank of andere instelling bent terechtgekomen. Heb je hier jouw gegevens ingevuld? Dan ben je mogelijk gehackt. De crimineel kan je gegevens misbruiken of geld van je rekening halen.