De koningin legt zich op haar zij en werpt eieren ononderbroken van de lente tot de herfst, ondertussen wordt ze gevoed door de werksters. Het record ligt bij de drijfmier die in één jaar al 50 miljoen eieren kan produceren. De eitjes die bevrucht worden, groeien uit als werksters.
Het gemiddelde aantal mieren per nest word geschat tussen de 10000 en 20000. Wegmieren voeden zich met een aantal verschillende voedingsstoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleine insecten, bloemennectar en zoetstoffen. Maar ze houden ook bladluizen als een soort "melkkoetjes".
Hoe groter de kolonie, hoe meer eitjes de gyne legt (mits de andere factoren optimaal zijn). Dat kan oplopen tot honderden eitjes per dag in een volwassen kolonie (tienduizenden-honderdduizenden werksters).
De kamers van een mierennest worden gebruikt als 'kinderkamertjes'. De koningin legt haar eitjes en de werksters verdelen deze eitjes over de kamers. Soms worden de eitjes en de daaruit voortkomende larven nog meerdere keren verplaatst. De mieren gebruiken de tunnels om zich te verplaatsen.
Een kolonie kan uit wel 100.000 mieren bestaan. Laat bestrijding van het nest over aan een professionele bestrijder. Faraomieren moeten altijd door een professionele bestrijder bestreden worden, voor deze soort is geen doe-het-zelf product verkrijgbaar.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Een goed huismiddel tegen mieren is kokend water, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Een mierennest bestrijden kan effectief door een grote bloempot op de ingang van het nest te zetten. Giet kokend water langs de pot, wacht enkele minuten en keer de pot om.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Het mierenseizoen begint zodra het warmer wordt in Nederland. Dat is meestal eind maart of begin april. Mieren komen dan massaal uit hun schuilplaats en gaan op zoek naar eten. Aan het eind van het jaar verdwijnen ze weer.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Mieren houden een soort van winterslaap, een 'inactieve fase' of 'winterrust' als het ware. Mieren putten hun energie uit warmte. Tijdens het voorjaar en de zomer kunnen ze zich prima rondlopen vanwege de aangename temperaturen maar tijdens de winter kunnen ze zich nauwelijks bewegen.
Het beste antwoord
Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood.
Houd voedsel altijd bedekt: laat er geen mieren bij komen. Afval trekt mieren aan. Bewaar resten dus in dichte afvalbakken! Poets oppervlakken waar mieren lopen goed na.
PREDATOREN. Gevleugelde mieren zijn geliefd bij bijna alle amfibieën, reptielen, vogels en vele, kleine, insectenetende zoogdieren. De wijfjes ('prinsessen') zitten vol vetten en eiwitten en zijn dus zeer gewild. De mannetjes kunnen zich niet verweren en doen nauwelijks pogingen om te vluchten.
Helpt het om kokend water over een mierennest te gooien? "Dat werkt wel vertragend. Door kokend water te gooien kan je een deel van de mierenkolonie wel doden en dat vertraagt de overlast. Toch zal je ze nooit allemaal te pakken krijgen.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Dood zichtbare mieren met zeepsop.
Meng in een plantenspuit gelijke delen water en afwasmiddel. Schud de plantenspuit goed door elkaar en besproei alle mieren zodra je ze ziet met het zeepsop. De zeepoplossing blijft aan de mieren plakken. Door het afwasmiddel stikken ze en gaan ze dood.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze geven de voorkeur aan zoet voedsel en zijn hier dan ook altijd naar op zoek. Daarom vindt je mierenkolonies vaak in de buurt van huizen wanneer er etensresten achterblijven op bepaalde plaatsen.