Willemstad is de hoofdstad van het (ei)land Curaçao en de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad telt ongeveer 140.000 inwoners en daarmee is het de grootste stad van de Kleine Antillen.
Willemstad is de belangrijkste stad en ook hoofdstad van het eiland. Het historische centrum kan uitpakken met pastelkleurige gebouwen, fotogenieke straatjes, enkele boeiende musea over het verleden van Curaçao, drijvende marktjes en meer dan genoeg restaurantjes en bars waar je lekker kan eten.
Het eiland mag dan slechts 444 km² zijn – ter beeldvorming, dat is ongeveer even groot als Texel – aan stranden geen gebrek. Je vindt er ca. 35 stuks.
Op Curaçao komt kleine criminaliteit voor, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
Wandel over de pontjesbrug
De Handelskade en de pontjesbrug zijn misschien wel de twee meest iconische bezienswaardigheden van Willemstad. De drijvende pontjesbrug heet officieel de Koningin Emmabrug en is uniek doordat deze in zijn geheel kan opendraaien als er een boot door moet.
Op Curacao is er heel veel variatie en is het veel rustiger dan op Aruba, waardoor je een exclusievere ervaring hebt. Het aanbod op Curacao is groter omdat het eiland ook groter is (444 km2) met een grotere lokale bevolking. Aruba is compacter (180 km2) en heeft minder inwoners, evenals Bonaire (288 km2).
Aruba is inderdaad één eiland en slechts 18 km2 groter dan Texel. De grote verscheidenheid aan geologische verschijnselen is dan ook wonderlijk.
Net zo populair, hip en levendig is Mambo Beach, dat dichter bij Willemstad ligt. Het strand is overdag de plek om ultiem te relaxen, ook voor families doordat het zand langzaam afloopt in zee en een zwemgedeelte wordt afgescheiden van de open zee. 's Avonds verandert het strand feitelijk in een uitgaansgebied.
Koraal Specht, Souax en Seru Fortuna worden vaak genoemd als een van de meest onveilige wijken op Curaçao. Deze wijken kampen met sociaal-economische problemen zoals armoede, werkloosheid en een gebrek aan toegang tot kwaliteitsonderwijs.
Kosten per dag
Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag. We zijn af en toe uit eten gegaan en dronken vaak biertje aan het strand. Als je alleen je eigen eten kookt kan het dus goedkoper, maar het kan zeker ook duurder dan je elke dag uit eten gaat.
Opmerkelijk. De oppervlakte van Curaçao is 444 km². Dat is 20 km² kleiner dan Texel! Curaçao heeft ongeveer 150 duizend inwoners.
Zonsondergang op Curaçao
Hier zijn de specifieke tijden voor zonsondergang per seizoen: Winter (januari – maart): Gemiddeld tussen 18:30 uur en 19:00 uur. Lente (april – juni): Gemiddeld tussen 18:45 uur en 19:15 uur. Zomer (juli – september): Gemiddeld tussen 18:15 uur en 18:45 uur.
Alle 3 de eilanden hebben natuurlijk hun charme en zullen je één voor één weten te verbazen. Ben je niet zo kieskeurig maar eerder op zoek naar het goedkoopste eiland? Dan raden we Bonaire of Curaçao aan. Over het algemeen zijn deze twee eilanden vaak goedkoper dan Aruba, vooral als het gaat om accommodatie en eten.
Curaçao zit op veel vlakken tussen Aruba en Bonaire in. Sommige mensen vinden Aruba te druk, Bonaire te rustig. Op Aruba is te veel te doen, op Bonaire weer te weinig. Curaçao is dan ook de meest veelzijdig van de drie.
Curaçao is goedkoper dan Aruba
Dat maakt het duurder. De gemiddelde Amerikaanse bezoeker houdt zijn hand niet op de knip. Ze hebben weinig vakantiedagen dus als ze op vakantie gaan doen ze het goed.
Van februari t/m september valt de minste regen, dus wie zeker wil zijn van zoveel mogelijk zon, kan het beste in die maanden reizen. De warmste maanden zijn mei t/m oktober. Wil je van de natuur genieten, dan is december de beste reistijd. Tussen januari en mei kan het er door de droogte wat minder groen uit zien.
Eigenlijk is alles tussen de zeven dagen en 2.5 week een prima tijd om je te vermaken op Curaçao.
Het favoriete gerecht van zowel lokale bewoners als toeristen is red snapper met polenta. Het is een gebakken vis geserveerd met een creoolsaus, stevig gekookte polenta, gebakken banaan en groene salade. Het is een flinke maaltijd, dus verwacht geen ruimte voor een toetje of dessert.