Menstruatie na morning after pil
De menstruatie kan na het innemen van een morning after pil enkele dagen eerder of later plaatsvinden. Als je meer dan vijf dagen overtijd bent, is het verstandig een zwangerschapstest te doen of contact op te nemen met je huisarts.
Een morning-afterpil kan de menstruatie beïnvloeden, maar alleen van de cyclus waarin je de pil neemt. Je volgende cyclus wordt hierdoor niet of nauwelijks beïnvloed. De nieuwe generatie morning-afterpil, ellaOne, bevat zelfs helemaal geen hormonen, maar werkt wel in op je hormooncyclus.
Neem bij hevige pijn of hevig bloedverlies contact op met uw arts. Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie of stopweek van de pil. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen. Ook kan de menstruatie op een ander moment komen.
Hoe het middel precies werkt, is niet bekend. De morning-afterpil kan bijwerkingen hebben: misselijkheid, overgeven (braken), buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Deze bijwerkingen komen weinig voor en verdwijnen meestal binnen twee dagen.
Moet u binnen 3 uur na inname van de morning-afterpil overgeven? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet . Andere bijwerkingen de eerst paar dagen zijn vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Pijnlijke borsten en tussentijds bloedverlies kunnen optreden tot aan de volgende menstruatie.
De morning-afterpil voorkomt zwangerschap. Je koopt het bij de apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts. Slik de morning-afterpil zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur na de seks.
De morning-afterpil beschermt slechts één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks. Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken. De pillen werken dan minder goed.
Je kunt ongeveer één tot twee weken na de bevruchting, rond dezelfde tijd dat je normaal gesproken je menstruatie verwacht, soms een lichte bloeding of een doorbraakbloeding ervaren als gevolg van innesteling.
De morning-afterpil vertraagt de ovulatie, dus als je al hebt geovuleerd, zal de morning-afterpil een zwangerschap niet tegenhouden. Hij zal een bevruchte eicel niet afvoeren of voorkomen dat deze innestelt. Als je zwanger bent, zijn er opties die je met je arts kunt bespreken.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende. Buikpijn, misselijkheid en braken. Zeer zelden diarree, verstopping, winderigheid, zure oprispingen, droge mond of minder of meer eetlust. Als u binnen drie uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook dit medicijn heeft uitgebraakt.
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Die innestelingsbloeding gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Als je regelmatige maandstonden hebt is dat ongeveer op het moment dat die normaal gezien starten.
Ga naar uw huisarts: als u langer dan 120 uur (5 dagen) geleden onbeschermde seks had. als u binnen korte tijd meermaals de morning-afterpil heeft gebruikt. In plaats van steeds noodanticonceptie te gebruiken, kunt u beter kiezen voor gewone anticonceptie.
Het middel voorkomt circa 84% van de verwachte zwangerschappen wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Dit middel voorkomt niet elke keer een zwangerschap en het is effectiever als u het zo snel mogelijk na onbeschermde seks inneemt.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
Er zijn verschillende redenen waarom je menstruatie vertraagd is of overgeslagen wordt. Over de meeste daarvan, zoals stress, hoef je je geen zorgen te maken en je menstruatie kan opnieuw normaal worden met een paar veranderingen in je levensstijl.
Het kan natuurlijk zijn dat jouw menstruatie iets langer of korter is. Maar het gemiddelde is dus 28 dagen. Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de zogenaamde 'niet-ongesteldheids-dag (NOD).
Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.