Over het algemeen zijn de pizza's van een Italiaans restaurant het gezondst. Deze bevatten vaak verse ingrediënten met gezonde voedingsstoffen, en zijn het minst vet. Een stukje ongezonder zijn de diepvries pizza's die je in de supermarkt koopt.
Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker. Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Pizza zal je niet vaak tegenkomen in een lijst van gezonde maaltijden, maar toch wijzen onderzoeken uit dat regelmatig pizza eten heel gezond is. Wanneer je namelijk kiest voor een goede pizza met originele ingrediënten, verlaag je het risico op kanker van het maag- en darm stelsel.
Een pizza margherita zal op ongeveer 950 calorieën uitkomen. Bijvoorbeeld een salami bevat meer calorieën: een stuk of 1150. Voor andere pizza's kun je zelf ongeveer kijken hoe veel er van bepaalde ingrediënten op zit.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Bloemkoolpizza is het antwoord. Een bloemkoolpizza is een ideaal product om minder snelle koolhydraten binnen te krijgen. Het voornaamste ingrediënt is groente en laat dat nou net goed voor je zijn. Bovendien kun je deze pizza beleggen met lekkere ingrediënten.
Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je inmiddels. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie.
Door meergranen pasta te gebruiken in plaats van reguliere 'witte', verlaag je de kans op een beroerte en diabetes type 2. Daarnaast zou het bloeddrukverlagend werken en bevatten ze vele malen minder calorieën dan normale pasta. Knoflook is klein maar fijn, want ó wat is het gezond.
De Italiaanse keuken hoeft totaal niet ongezond te zijn. Door met veel verse groenten te werken, geen bewerkte producten te gebruiken en het gewoon simpel te houden, zet je super smaakvolle en gezonde gerechten op tafel!
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita.
We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur: aan 4 km per uur = 210 kcal; aan 7 km per uur = 400 kcal; aan 10 km per uur = 640 kcal.