Het theezakje werkt als een filter om de niet-oplosbare stoffen tegen te houden. Deze manier van oplossen heet extraheren. Bij extraheren lossen sommige stoffen wel in een vloeistof op, andere niet.
Extractie is een scheidingstechniek waarbij stoffen worden afgezonderd uit een bepaald materiaal en worden overgebracht naar een andere fase. De overgang van de stof vindt plaats door het verschil in affiniteit of chemische potentiaal tussen beide fasen tot er zich een thermodynamisch evenwicht heeft ingesteld.
Extraheren is een geschikte methode voor het scheiden van mengsels van vaste stoffen. Indampten is een scheidingsmethode die berust op een verschil in vluchtigheid. Indampen is een geschikte methode op oplossingen van vaste stoffen te scheiden.
Een oplossing bestaat dus uit hele kleine losse deeltjes (moleculen), soms zelfs zo klein als ionen (elektrisch geladen deeltjes), in een vloeistof. Voorbeelden waarin moleculen zijn opgelost in een vloeistof zijn bijvoorbeeld appelsap, koffie/thee, wijn/bier of ammonia (ammoniakgas in water).
Het water met de opgeloste kleur-, geur-, en smaakstoffen gaat door het theezakje naar buiten en komt in je beker terecht. De theeblaadjes blijven achter in het zakje. Het zakje is hierbij het filter. De thee die je kunt drinken is het filtraat en de theeblaadjes die achterblijven zijn het residu.
Welke technieken bestaan er om mengsels te scheiden? Er is een verschil tussen het scheiden van heterogene en homogene mengsels. Bij de eerste soort kan je decanteren, filtreren, zeven of ziften en centrifugeren. Bij de tweede soort kan je extraheren, kristalliseren, adsorberen, destilleren of aan chromatografie doen.
Een rook kun je scheiden door adsorptie en/of centrifugeren.
Door een mengsel op te warmen, zal de stof met het laagste kookpunt op een bepaald moment verdampen, waardoor de vaste stof die in de andere stof was opgelost overblijft. Denk maar aan zeezout. Als zeewater wordt ingedampt, blijft het zout over. Deze manier van scheiden werkt het beste bij oplossingen.
Alcohol kan op verschillende manieren van water worden gescheiden. De meest bekende methode is het verhitten van de gemengde vloeistof. Aangezien alcohol een lagere kooktemperatuur heeft dan water, zal het sneller verdampen. Deze damp kan dan worden gecondenseerd in een apart vat.
De verdampte stof noemt men het destillaat. Hierbij moet er een verschil zijn in kooktemperatuur. Deze techniek kan ook gebruikt worden om een vaste stof en een vloeistof van elkaar te scheiden. De vloeistof is dan het destillaat.
Om het zand en zout mengsel van elkaar te scheiden moet je bij het zand en zout water toevoegen en dit mengsel vervolgens filtreren. Bij het filtreren houd je als destillaat zout en water over. Door middel van indampen scheid je het water en zout vervolgens van elkaar.
Je kunt op deze manier stoffen van elkaar scheiden als ze verschillen in toestand. Zand en water kun je van elkaar scheiden omdat zand, een vaste stof, naar de bodem zinkt in water, een vloeibare stof. Als het bezinken te lang duurt, kun je centrifugeren. Het idee is nog steeds hetzelfde als bij bezinken.
U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift. U stuurt dit verzoekschrift via uw advocaat naar de rechtbank. Dit doet u ook voor een scheiding van tafel en bed. En ook voor ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.
Met een fysische scheiding kun je mengsels scheiden in zuivere stoffen. De zuivere stoffen op hun beurt kun je chemisch splitsen: Mengsel: Verschillende stoffen door elkaar. Kunnen van elkaar gescheiden worden.
Absorptie: Bij absorptie dringen de moleculen het materiaal binnen. Keukenpapier absorbeert dus water terwijl norit kleurstoffen in water kan adsorberen. Adsorptie: Hierbij gebruik je een vaste stof om een kleurstof te halen uit een oplossing.
Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding. Zoals een ouderschapsplan opstellen als u minderjarige kinderen heeft. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als u van uw geloof niet mag scheiden.
Mengsels van twee of meer vloeistoffen kunnen alleen door destilleren worden gescheiden als de verschillende vloeistoffen kookpunten hebben die vrij ver uit elkaar liggen. Als dat niet zo is, komt er geen zuivere stof, maar een mengsel uit de koeler.
Na het breken van de emulsie worden de verschillende componenten afgescheiden, bijvoorbeeld door middel van flotatie, filtratie, coalescentie, centrifugatie.
Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee.
Het theezakje werkt als een filter om de niet-oplosbare stoffen tegen te houden. Deze manier van oplossen heet extraheren.
Oplossingen en suspensies. Een oplossing bestaat uit twee of meer stoffen. Een voorbeeld van mengsels met een vloeistof zijn thee en sinaasappelsap.
Koffie zetten is een voorbeeld van extraheren. De smaak-, geur- en kleurstoffen enz. lossen op in het water; de gemalen koffie niet. Vaak wordt de boel na het extraheren gefiltreerd, om de opgeloste stoffen plus het oplosmiddel (samen de koffiedrank) te scheiden van de rest (het koffiedik).