Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken; wij adviseren Ibuprofen 600mg.
Pijnstillers voor napijn
Na de behandeling werkt de verdoving nog ongeveer één tot twee uur. Wanneer u vervolgens napijn ervaart, kunt u dit verminderen met een goede pijnstiller. Wij adviseren om na de behandeling twee tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen.
500 mg zonder voorschrift. Maximum 3g/dag. Minimum 6u tussen twee innames laten.
Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.
Het is normaal dat u hierna wat pijn ervaart. Dit zal ook enkele dagen na de wortelkanaalbehandeling zo blijven. U zult dit voornamelijk merken tijdens het kauwen en bijten. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te bestrijden.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig? Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt.
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Het is vrij normaal dat na een wortelkanaalbehandeling u nog napijn heeft. Hiervoor kunt u paracetamol nemen. Blijft de pijn na 72 uur nog steeds aanhouden dan adviseren wij om contact op te nemen met uw tandarts. Na de wortelkanaalbehandeling is mij geadviseerd om een kroon op de tand/kies te zetten.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder De begindosering bedraagt 400 mg, indien nodig gevolgd door 200 mg of 400 mg per keer. U mag ten hoogste 1200 mg (= maximaal 2 tabletten à 600 mg) per dag innemen.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar. Oraal: 400 mg, zo nodig elke 4–6 uur; max. 1200 mg per dag.
Het pijnstillende effect begint na een 0.5 tot 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen 2 tot 3 uur. De werking houdt wel langer aan, namelijk ongeveer 12 uur.
Na de behandeling kan u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. Dit zal vooral drukpijn zijn waardoor de tand erg gevoelig is bij aanraken. De pijn piekt gewoonlijk op de 2e en 3e dag na de behandeling. Met een goede pijnstiller kan u deze pijn onderdrukken.
Na een wortelkanaalbehandeling kun je last krijgen van napijn. Napijn tot enkele dagen na een wortelkanaalbehandeling is normaal. De napijn wordt met name gevoeld bij het kauwen en dichtbijten. Meestal kan deze napijn van een wortelkanaalontsteking voldoende bestreden worden met pijnstillers.
Omdat een kanaalbehandeling veel tijd kost, soms wel meer dan twee uur, wordt de behandeling vaak in twee afspraken gepland. Na de eerste behandeling krijgt de tand of kies een tijdelijke vulling en wordt er vaak een desinfecterend middel in de wortelkanalen aangebracht (E19).
Wortelkanaalbehandeling of trekken, wat is de beste keuze? Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies.
Blijvende ontsteking en zenuwpijn: er gaat van alles mis bij wortelkanaalbehandelingen. Een gebroken vijl die achter blijft in de tand, het beschadigen van de tandzenuw of eindeloze pijn bij patiënten omdat de ontsteking maar niet verdwijnt.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Bovendien duurt de genezing van een getrokken tand langer en is deze vaak pijnlijker dan de genezing van een wortelkanaalbehandeling, en het trekken van de tand betekent nog meer tandheelkundige ingrepen en genezingstijd om de tand later te vervangen.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.