3. Het juiste werkblad. Standaard heeft een werkblad een hoogte van 91 cm, maar de dag van vandaag kiezen we steeds vaker voor een werkblad op maat en varieert de hoogte tussen de 80 en 100 cm.
Om de juiste afmeting te bepalen van het keukenblad, kunt u het volgende doen. Ga naast het aanrechtblad staan. Zorg er vervolgens voor dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen (90 graden). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad in de keuken moet ongeveer 12 cm zijn.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter.
Inductiekookplaat plaatsen
Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat nog zo'n 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.
De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken zal dit tussen de 6 en 8 meter liggen. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm. Maar als het eiland niet past, dan past het niet.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte passage te realiseren: 90 cm: doorgang. 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute.
Functionaliteit in de parallel keuken
Het maakt het gemakkelijk om met meerdere mensen tegelijk bezig te zijn in de keuken. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de twee delen van de keuken. We adviseren daarom een onderlinge afstand van minimaal 120 cm.
Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.
Voor de meeste inductie kookplaten heeft u een speciaal Perilex stopcontact nodig. Hiervoor moet een kookgroep in de meterkast komen en een nieuwe leiding naar de keuken. Soms is het niet mogelijk om deze leiding te maken. Bijvoorbeeld omdat er geen loze leiding is en ook geen kruipruimte.
Niet elke meterkast is zomaar geschikt voor het koken op inductie. Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig.
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt. Een frontoverstek werkblad komt over de keukenfronten heen. Hoever, dat bepaalt u zelf.
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.