De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd. Het zout trekt de bittere vloeistof uit de olijven en maakt ze eetbaar.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Na in totaal 2 maanden zijn ze gereed voor consumptie. U kunt naar wens tijdens de laatste 10 dagen kruiden toevoegen als thijm, knoflook en Oregano. Doe dit niet tijdens het gehele proces omdat de kruiden gaan rotten (ook in olie). De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp.
Een rijpe zwarte olijf is te zacht om te ontpitten en bevat dus nog hun pit. Deze versie is dus wel onbewerkt en heeft het langst gerijpt, waardoor er erg veel voedingsstoffen inzitten. Zwarte olijven bevatten net iets meer ijzer dan groene olijven.
Dagen aanhoudende strenge vorst of een harde vrieswind doodt een (niet geharde) olijfboom of brengt ernstige schade toe. Maar een al wat oudere diepgewortelde boom zal bij vorstschade opnieuw jonge scheuten ontwikkelen.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot. Veel mensen weten dit niet maar je kan .
Neem een pan water en vul deze met 1,5 liter water en voeg daar 120 gram zout aan toe. Laat het zout oplossen. De olijven worden in een pot gedaan aangevuld met het afgekoelde pekelwater. Vervolgens sluit je het deksel en zet de je de pot 1 maand op een donkere plek.
Ten eerste kan met een emmertje de boom in geklommen worden, waarna de olijven in het emmertje geritst worden. Ten tweede kan er een net of (plastic) kleed onder de boom gelegd, waarna de boom geschud wordt, en de takken met stokken bewerkt worden zodat de olijven in het net of kleed vallen.
De meeste olijfboeren in deze landen oogsten de olijven met de hand. Ze gebruiken handmatige of elektrische apparaten die de takken schudden, waardoor de olijven in de grond vallen. Vervolgens verzamelen ze de olijven, doen ze in speciale zakken/kratten en leveren ze meestal dezelfde dag nog bij de molen.
Eerst de olijven pletten en drogen, daarna met de Piteba oliepers de olie persen. Met de Piteba notenkraker plet je eerst de olijven en daarna droog je deze in een voedseldroger. De gedroogde olijven gaan inclusief pit in de PITEBA oliepers. Zo pers je pure verse olijfolie!
Er worden ongeveer 1 miljard olijfbomen gekweekt, misschien zelfs meer. Ongeveer 80% van deze bomen staat in het Middellandse Zeegebied. Landen als Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië en anderen exporteren olijfolie.
Kenmerkend voor traditionele productie is de afstand tussen de olijfbomen: zo'n 5 tot 6 meter. Zonder irrigatie of kunstmest heeft een olijfboom namelijk flink de ruimte nodig. Dit doen we bewust, om het proces zo authentiek mogelijk te houden. Het oogsten wordt dus ook op traditionele wijze gedaan.
De traditionele manier van oogsten gaat met de hand. Sommige takken die te hoog zijn worden geschud en de olijven worden als besjes van de takken geritst. Op de grond onder de bomen liggen netten om de olijven op te vangen. In kratjes worden ze vervolgens naar de coöperatie gebracht voor de productie van olijfolie. .
Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar, voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt.
Olijven bevatten geen cholesterol, helpen tegen hartkloppingen en verkleinen de kans op diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Kookt u regelmatig met olijfolie? Dan krijgt u onverzadigde, gezonde vetten binnen en triglyceriden (een vet die aderverkalking stimuleert) neemt af in uw bloed.
Groene olijven zijn onrijpe olijven
Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben (1).
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.