In Nederland is bij 1274 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (tot 6 september 2023).
In Nederland komt apenpokken nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Apenpokken is nog steeds erg zeldzaam.
De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over. Denkt u dat u apenpokken heeft? Blijf dan thuis en bel de huisarts.
Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen? De vaccinatie tegen mpox is voor de volgende groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen))transgender personen.
Kun je maar een keer mpox (apenpokken) krijgen? Als u de ziekte heeft gehad krijgt u die meestal niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kunt u nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met mpox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
Hoe ernstig is de verspreiding van apenpokken, hoe herken je symptomen en hoe zit dat met de vaccins? De meeste patiënten zijn mannen tussen 16 en 71 jaar oud. Er is tot nu toe ook één vrouw besmet geraakt, zegt Sciensano.
1 tot 3 dagen na de eerste symptomen van apenpokken krijg je blaasjes op de huid. In Europa hebben we te maken met een milde variant van de apenpokken. Meestal beginnen de blaasjes in het gezicht of rond de anus en schaamstreek en daarna pas over de rest van het lichaam.
Een patiënt met apenpokken moet in thuisisolatie gaan en worden getest. De isolatie mag worden opgeheven als de test negatief is of totdat de huid volledig is genezen. Belangrijk daarbij is dat ook de korstjes die na de blaasjes ontstaan besmettelijk zijn.
Voor mensen met verhoogd risico
GGD Amsterdam vaccineert tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Alleen als je een verhoogd risico op mpox hebt kun je een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. GGD Amsterdam vaccineert inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Ouder-Amstel en Diemen.
De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt.
Ja, er is een medicijn tegen mpox. Het is een antiviraal middel genaamd Tecovirimat. Dit goedgekeurde medicijn helpt mpox en koepokken te behandelen. Tecovirimat is goedgekeurd door het Europees medicijnagentschap EMA in januari 2022.
De ziekte wordt van apen op eekhoorns overgedragen. De infectie van de mens met het virus vindt plaats wanneer geïnfecteerde eekhoorns of apen worden aangeraakt of wanneer het vlees van deze dieren wordt gegeten. Er zijn enkele gevallen geweest waarin apenpokken van de ene mens op de andere werd overgebracht.
In Nederland is bij 1274 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (tot 6 september 2023).
Bij het merendeel van de recente gevallen begon de uitslag volgens het RIVM rond de anus en schaamstreek. Deze huiduitslag gaat over in blaasjes op de huid. Het aantal blaasjes kan variëren van enkele tot duizenden, meldt de WHO.
Apenpokken kunnen op elke leeftijd voorkomen. In Afrika blijken kinderen en jongeren onder de 16 jaar en mensen met een afweerstoornis kwetsbaarder om ziek te worden van een besmetting met de apenpokken. Het apenpokkenvirus dat in 2022 in Europa is aangetroffen wordt voornamelijk bij jonge volwassen mannen gezien.
Na een piek in het aantal besmettingen in de zomer, nam het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus af tot een paar besmettingen per week. Zo werd er in de afgelopen 2 weken bij slechts 9 mensen het virus vastgesteld.
Het belangrijkste verschil tussen beide ziekten is dat de blaasjes bij apenpokken zich allemaal in hetzelfde stadium bevinden, vertelt de Wit. 'Ze hebben bijvoorbeeld allemaal nog geen korstje. Bij waterpokken lopen deze verschillende stadia door elkaar. Sommige blaasjes zijn nog open en andere hebben al korstjes.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Het apenpokkenvirus is geen soa in de traditionele zin van het woord. Omdat het virus (ook) tijdens seks wordt overgedragen en niet alleen dóór seks. Zoals je ook griep kunt krijgen tijdens seks, maar niet door de seks. Over het algemeen verloopt de besmetting via open wondjes die niet altijd zichtbaar zijn.
Aantal besmettingen
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Waterpokken bij volwassenen begint met lichte koorts (koorts tot 39 °C). Daarnaast heb je ook de overige verschijnselen van griep. Je wordt hangerig en je voelt je niet lekker. De koorts kan een paar dagen aanhouden en na één tot twee dagen verschijnen ook de bekende rode vlekjes.
Hoeveel besmettingen zijn er in België? Eind november 2022 waren er wereldwijd circa 80.000 bevestigde besmettingen, waarvan 789 in België.
►Eerste fase: er komt een zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond. ►Tweede fase: je krijgt vaak een niet-jeukende huiduitslag op romp, armen en benen, of bultjes rond de penis of vagina. Daarnaast kun je last hebben van koorts, een algeheel gevoel van ziekte, spierpijn en haaruitval.
Laboratoriumpersoneel dat in contact komt met het virus. Personen die een (zéér) hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon kunnen zich binnen de 4 dagen na contact laten vaccineren om besmetting te voorkomen.