Ook het aantal mensen dat de top haalde en weer levend naar beneden kwam, is veel lager dan bij de hoogste berg ter wereld. De Mount Everest is meer dan 9000 keer succesvol beklommen, bij de K2 is dat nog geen 400 keer. Ook met zuurstof en in deze omstandigheden is het een prachtige prestatie.
Nederlandse expedities
Een team van 77 dragers, onder wie een kok en hoogtedragers bracht het kernteam van 12 mensen naar het basiskamp op 5100 meter.
Die betalen vaak veel geld om de top van een berg als de K2 te kunnen bereiken. Zo'n 200 mensen beklommen die dag de K2, de op een na hoogste berg van de wereld en bovendien een van de gevaarlijkste.
Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen. Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.
K2 staat met zijn extreem steile hellingen en onberekenbare weer al bekend als een van de gevaarlijkste en moeilijkste bergen om te beklimmen. De winter voegt daar nog de nodige complexiteit en risico's aan toe.
Annapurna (8091m)
De klim langs de zuidelijke zijde van de 8091 meter hoge berg wordt tot de moeilijkste gerekend ter wereld.
Er zijn natuurlijk nog heel wat bergen die nooit beklommen zijn, maar die spreken minder tot de verbeelding. Een berg in Bhutan, ongeveer 7.500 meter hoog, is wellicht de hoogste niet beklommen berg, maar in Bhutan is klimmen voorlopig verboden.
Een achtduizender is een berg die hoger is dan 8000 meter. Er zijn op de wereld veertien achtduizenders. Deze liggen alle veertien in Azië, in de Himalaya of in de Karakoram. De eerste die alle veertien achtduizenders beklom was Reinhold Messner, hij deed dat tussen 1970 en 1986.
Nepal gaf dit jaar 478 vergunningen. Naar schatting 350 van de toegelaten mensen hebben inmiddels de berg beklommen. In totaal hebben, sinds de eerste beklimming in 1953, 11.000 mensen op de top gestaan. Minimaal 320 mensen zijn om het leven gekomen bij de beklimming of (nog vaker) de afdaling.
Geen zuurstof
Hoe hoger je klimt, hoe moeilijker je kunt ademen. Daarom is het beklimmen van de Mount Everest zo gevaarlijk. Vanaf 6.000 meter hoogte wordt het echt moeilijk om adem te halen.
Mount Everest beklim je niet zomaar. Doorgaans zijn de weersomstandigheden aan de top in de tweede helft van mei het gunstigst, maar de voorbereidingen voor een beklimming beginnen al maanden eerder. De meeste teams komen eind maart bijeen in Kathmandu om te acclimatiseren.
De tien alpinisten hadden om 1 uur 's nachts lokale tijd de beklimming aangevat en om 16.56 uur hadden ze de 8.611 meter hoge top bereikt. De eerste beklimming van de K2 dateert al van 31 juli 1954, maar de reus was nog nooit in volle winter bedwongen.
Iedereen die geld heeft kan een permit krijgen voor de Mount Everest. De interesse in het beklimmen van de hoogste berg op aarde is groot en voor Nepal, een van de armste landen in de wereld, is dit een inkomstenbron.
De vliegreis, het verblijf in tenten, een tank zuurstof en de klimuitrusting kosten samen zo'n 20.000 euro. Wil je naar boven met een Westerse gids? Dan betaal je daar 30.000 euro voor.
Op de Mount Everest is het altijd zeer koud. En boven de 8000 meter wordt het zeer gevaarlijk en kouder. Er ligt daar eeuwige sneeuw. En ook boven de 8000 meter komt er een zuurstofgebrek.
Onder haar leden vallen jaarlijks gemiddeld drie à vier doden door een klim- of bergsportongeval. Het totaal aantal Nederlanders dat jaarlijks in de bergen om het leven komt door een ongeval of gezondheidsproblemen ligt aanmerkelijk hoger; en bedraagt naar schatting 10 à 15 personen.
2023 dodelijkste jaar op de Mount Everest: 'De klim is een bucketlist-item geworden' Op de Mount Everest zijn dit jaar al dertien doden gevallen. Voor het leven van vier vermiste mensen wordt gevreesd. Nooit eerder vielen er zoveel doden tijdens de beklimming van de hoogste berg ter wereld.
De Mount Everest (ook bekend als Qomolungma, of Sagarmatha Chomolungma) is een berg in de Himalaya, op de grens van Nepal en China. De Mount Everest steekt 8.848 meter boven zeeniveau uit.
De meeste alpinisten hebben tientallen jaren nodig om hun project te voltooien; de huidige recordhouder, de legendarische Poolse alpinist Jerzy Kukuczka, deed zeven jaar, elf maanden en veertien dagen over het beklimmen van alle 'achtduizenders'.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming.
Jaarlijks vallen er zo'n 15 dodelijke slachtoffers en talloze andere gekwetsten. Dat maakt van de Mont Blanc een van de dodelijkste bergen ter wereld… De Mont Blanc ligt op de grens van Frankrijk en Italië, en vanuit beide landen vertrekt er een normaalroute richting de top.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.