De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023.
Denk daarbij aan de ligging van je huis, hoeveel vraag er naar woningen in jouw buurt is en de verkoopcijfers van woningen in jouw buurt rond de peildatum 1 januari vorig jaar. Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%.
Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en de waardepeildatum 1 januari 2022 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 17,0 %.
De gemeente mag zelf de tarieven bepalen
Het is nu voor het vijfde jaar op rij dat de WOZ (waardering onroerende zaken) meer dan 5 procent stijgt. Dat viel te verwachten. Want de huizenprijzen blijven omhoogschieten.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
Voordelen hoge WOZ-waarde
De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw huis en potentiële kopers baseren vaak hun openingsbod deels op de WOZ-waarde. Ligt jouw WOZ-waarde hoger, dan ligt het openingsbod van kopers dus ook vaak hoger.
U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking.Dat moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Voordat u bezwaar maakt, kunt u het best eerst vragen aan uw gemeente of uw beschikking kan worden aangepast (informeel bezwaar).
Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde onder andere om te bepalen hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) huizenbezitters moeten betalen. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen 368.000 euro waard; een stijging van 17 procent ten opzichte van de 315.000 euro in 2022.
Ieder jaar opnieuw stelt de gemeente de WOZ waarde van jouw woning vast. Het kan zijn dat de waarde flink stijgt. Dit kan te maken hebben met de inflatie en de fors gestegen huizenprijzen. Hierdoor stijgt de waarde het ene jaar meer dan het andere.
Bezwaar maken bij uw gemeente
Bezwaar maken bij de gemeente kan per brief of online, zoals webformulier of inloggen met DigiD op een WOZ-portaal van de gemeente. Op de WOZ-beschikking (het aanslagbiljet) staat uitgelegd hoe u dat kunt doen. Dit kan binnen zes weken na de datum die op uw belastingaanslag staat.
De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is dit jaar vastgesteld op 369.000 euro.
Over belastingjaar 2021 geldt als eigenwoningforfait percentage 0,50% van de WOZ-waarde en komt het eigenwoningforfait dus iets lager uit, namelijk op € 2.140,-. Netto scheelt dat ongeveer 8 à 9 euro in de maand.
Wat voor uw woning een eerlijke WOZ is, hangt sterk af van verschillende factoren. Als u de woning rond de peildatum van de WOZ gekocht heeft, zal de WOZ-waarde een jaar later hetzelfde zijn als de aanschafprijs van de woning. Dit geldt niet wanneer u de woning gedurende het jaar sterk vernieuwd heeft.
WOZ-waarde stijgt in 2023 gemiddeld met ruim 16%
Dit is een landelijk gemiddelde. Per woning wijkt de waardestijging af van dit landelijk gemiddelde.
De WOZ-waarde stijgt in 2024
Ook in 2024 wordt een stijging van gemiddeld 2 % tot 4% verwacht door de Waarderingskamer. De Waarderingskamer ziet erop toe dat gemeente de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoert.
Factoren die de WOZ-waarde bepalen
De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
In geen enkel geval kan de gemeente namelijk uw WOZ waarde verhogen nadat u bezwaar heeft gemaakt. Mocht u echter een grote verbetering aan uw woning hebben aangebracht waarvan de gemeente niet op de hoogte is, kan het zijn dat uw WOZ waarde het jaar daarop wel iets hoger uit kan vallen.
In de bezwaarschriften van de laatste jaren komen vijf belangrijke argumenten terug: belemmerende omgevingsfactoren, achterstallig onderhoud, het energielabel, scheurvorming en asbest.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.