Als je last hebt van uitdroging, dan merk je dat aan de volgende gevolgen: niet meer hoeven plassen (of maar heel weinig)urine die donker van kleur is. een droge mond en tong.
Te weinig vocht kan hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Eveneens kan je duizelig worden als je opstaat. Bij uitdroging kan je flauwvallen, verward of lusteloos zijn. Andere symptomen zijn een droge mond, snelle ademhaling, diepliggende ogen en koude of klamme armen en benen.
De beste manier om te weten of je lichaam nood heeft aan hydratatie, is je urine observeren. Is je urine helder, dan hoef je je geen zorgen te maken. Is je urine zeer gekleurd (zeer geel), dan is het hoog tijd dat je drinkt.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Bij een vochttekort stroomt relatief veel bloed richting de huid waardoor er minder beschikbaar is voor de spieren. Daarnaast kan het lichaam zich minder goed koelen. Hierdoor bestaat het risico dat de lichaamstemperatuur te hoog oploopt waardoor meerdere processen in het lichaam niet meer optimaal functioneren.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Per dag moet je ongeveer twee liter water drinken.
Begin 's ochtends met 2 glazen water op nuchtere maag om het waterverlies tijdens 8 uur slaap te corrigeren, 3 glazen water in de middag en 3 glazen water in de avond. Wanneer je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk al 2-3 glazen water tekort.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken. Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola. In ernstigere gevallen geef je hem best een kant-en-klare rehydratatieoplossing, zoals ORS (Oral Rehydration Solution, verkrijgbaar bij de apotheek).
– Droge mond; een droge mond en opgezwollen tong zijn signalen dat je vochttekort hebt. – Verkrampte spieren; wanneer je last hebt van vochttekort is je balans aangetast. Te weinig vocht zorgt weer voor een laag gehalte natrium en kalium wat weer zorgt voor pijnlijke spieren en onverwachte spastische krampen.
Je krijgt hoofdpijn
Wanneer je uitgedroogd raakt, hebben je hersenen een tekort aan water en kun je hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in je hersenen uitzetten om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht wat achter is gebleven.
Dus als je maar een klein beetje uitgedroogd bent, hebben de hersenen tekort aan water en kan je hoofdpijn krijgen. De bloedvaten in de hersenen zetten uit om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht dat er nog wel is. Ze drukken dan tegen het hersenvlies aan en daardoor krijg je hoofdpijn.
Maar onder normale omstandigheden hou je het zonder drinken een paar dagen tot maximaal een week uit. De eerste uitdrogingverschijnselen beginnen al na een dag. Eerst krijg je last van een droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, gevolgd door verwarring, droge mond en versnelde hartslag en ademhaling.
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Kleine kinderen en oudere mensen hebben meer kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.
Uitdrogen zorgt niet voor lijden
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.
Wat moet u doen
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Hoeveel vocht je precies nodig hebt, hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en je gezondheidstoestand. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert, heb je minder vocht nodig.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Om te achterhalen of de huid voldoende vocht behoudt, knijp je met duim en wijsvinger in de huid op de rug van je hand. Trek die even omhoog, laat los en kijk wat er gebeurt. Keert de huid na loslaten meteen terug naar zijn plaats, dan wijst dat op voldoende elasticiteit en vocht.
Water is de beste afslank drank
En ze onbewust meer suiker binnen krijgen. Dit kan er voor zorgen dat je niet afvalt. Sterker nog, het kan er voor zorgen dat je in gewicht aankomt. Voldoende water drinken is de beste oplossing en je kan er veel meer van drinken dan van andere dranken.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.