Bestanden die je uploadt naar Google Drive, worden opgeslagen in beveiligde datacenters. Als je computer, telefoon of tablet kapot is of kwijtraakt, kun je via een ander apparaat nog steeds bij je bestanden. Je bestanden zijn privé, tenzij je ze met anderen deelt.
Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken.
Als u een openbare computer gebruikt, slaat u de gegevens op in Google Drive of in een alternatieve opslagruimte waarvan u de enige gebruiker bent.
Zo weet Google bijna alles: wie je bent, wat je opzoekt, hoe je eruit ziet, wat je bekijkt, hoe je stem klinkt, waar je bent, waar je heengaat, wie je vrienden zijn, hoe je agenda eruit ziet, wanneer je slaapt, hoe gezond je bent, wat je interessant vindt en daardoor vooral: welke advertenties je waarschijnlijk ...
Iedereen met een smartphone met Android als besturingssysteem heeft een Google account nodig.
Gegevens van bij Google ingelogde gebruikers verlopen standaard na 26 maanden. Als de Analytics-instelling Bewaring van gegevens is ingesteld op een periode die korter is dan 26 maanden, worden de gegevens van op Google ingelogde gebruikers bewaard voor die kortere termijn.
Google vertrouwt klanten meer dan jij.
Andere klanten hebben er ervaring mee en kunnen potentiële klanten helpen een beslissing te maken. Dat is precies waar het Google om gaat.
Check ook even myactivity.google.com. Deze pagina houdt je zoekgedrag en aan Google-gelieerde activiteiten bij. Via 'activiteitsopties' op dezelfde pagina bepaal je wat Google wel en niet mag opslaan.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
Back-ups van WhatsApp zijn gekoppeld aan het telefoonnummer en de Google-account waarmee ze gemaakt zijn.
We kunnen je geboortedatum gebruiken om instellingen voor je account te bieden die geschikt zijn voor je leeftijd. Er kan bijvoorbeeld aan minderjarigen een waarschuwing worden weergegeven wanneer ze een site hebben gevonden die ze misschien niet willen zien.
"Als onze systemen niet kunnen vaststellen dat de kijker ouder is dan 18 jaar, vragen we hen om een geldig identiteitsbewijs of creditcard", aldus Google. De verificatie is nodig voor het kijken van YouTube-video's met een leeftijdsbeperking.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Onderstaande aanwijzigen kunnen erop duiden dat je account door iemand anders is overgenomen. Er verschijnen geen e-mails meer in uw inbox. Vrienden laten weten dat zij spam of ongebruikelijke e-mails van je hebben ontvangen. Er zijn e-mails verzonden die je niet zelf hebt verstuurd.
En hackers zullen ook geïnteresseerd zijn in je contacten, want als ze die te pakken kunnen krijgen, kunnen ze phishing-e-mails sturen naar iedereen die je kent. Je browsegegevens bestaan uit cookies, ISP-logs en browserplugins die gegevens kunnen opslaan.
Hiervoor hoef je alleen maar naar de HPI-website te gaan, je e-mailadres in te voeren en op de button "Check e-mail address!" te klikken. De tool geeft niet alleen antwoord op de vraag "Is mijn e-mail gehackt?", maar checkt ook of andere persoonlijke informatie online gepubliceerd of misbruikt is.
Dat hoeft natuurlijk niet, aangezien Google Gmail zo heeft ingesteld dat e-mails van gmail.com en googlemail.com beide naar hetzelfde adres verwijzen, dus het maakt niet uit welk adres je hebt. E-mails verzonden naar name@gmail.com gaat naar hetzelfde adres als name@googlemail.com.
Als je Gmail gebruikt, heb je al een Google-account. Met een Google-account heb je kosteloos toegang tot Google-producten, zoals Drive, Documenten, Agenda en meer. Inloggen op je Google-account (of bij een Google-product): Ga naar de inlogpagina van het product (voor Google-accounts is dit myaccount.google.com).
Let op: Gmail is een dienst van Google. Wijzigt u het wachtwoord, dan gebeurt dat ook voor alle andere Google-diensten. Het kan dus zijn dat u dan ook op uw Android-smartphone of -tablet het nieuwe wachtwoord moet invullen.