Voor ongetrainde koud water zwemmers is in het begin een watertemperatuur van rond de 15°C aan te raden. Begin met maximaal een minuut of twee. Luister naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is. Zeker in het begin is het beter langzaam het water in te lopen dan erin te springen.
Zwemmen in koud water is niet zonder risico
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien.
In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen. Niet iedereen is hetzelfde, dus luister vooral ook naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is.
Na het zwemmen verwijden die bloedvaten zich weer waardoor koud bloed je lichaamstemperatuur verder naar beneden haalt. Je kunt dan erg gaan rillen. Langzaam opwarmen met een kopje koffie is het beste.
Ga nooit zwemmen in water dat kouder dan 15°C is. Dan is het risico op verkramping van spieren en onderkoeling groot. Gelukkig is een zwembad vaak veel sneller op temperatuur en kun je hier snel en veilig gebruik van maken.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard. Eind oktober zit het zo rond de 14 graden, in december daalt het naar 4 graden.
Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via www.zwemwater.nl. Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Winterzwemmen stimuleert aanmaak witte bloedcellen
De hartslag en de bloeddruk gaan omhoog en ook wordt de aanmaak van witte bloedcellen aangezwengeld. Die cellen helpen beschermen tegen ontsteking en infectie.
Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is.
Voor de lagere temperaturen in Nederland kan je ook een extra thermal wetsuit aanschaffen.Dit is aan te raden als je in water rond de 10-12 graden Celcius zwemt, zeker als je langere stukken wil zwemmen. Ook is het gebruik van neopreen zwemhandschoenen, neopreen sokken en een neopreen zwemcap aan te raden.
Het gaat over. Laat jezelf drijven, probeer achterover in je reddingsvest te gaan liggen, water weg te houden van je neus en mond, en rustig te blijven. Accepteer dat je lijf even nodig heeft om de eerste schok te verwerken. Het is van het grootste belang om de eerste minuten te overleven.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Ja!Door de koude temperatuur spoelt koud water niet alle natuurlijke oliën van je huid weg. Dit betekent dat ze niet uitdroogt zoals na een warme douche. Een ander bijkomend voordeel van koude douches is dat ze je bloedvaten vernauwen.
Bij winterzwemmen komen endorfinen vrij
Dat houdt in dat de koude rillingen een positief effect hebben op allerlei aandoeningen waarbij pijn een rol speelt. Bovendien gaan endorfinen depressie tegen, waardoor winterzwemmen je humeur verbetert en een verzachtend effect kan hebben op een milde depressie.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en helpt met een snellere vetverbranding. De eerste Landelijke DipDag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten.
De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius. Maar kijk vooral naar wat je lichaam aangeeft. Want eerlijk is eerlijk: als het water 3 graden is, denk maar niet dat wij er 3 minuten in blijven zitten. Nee zeg, ben je mal.
De meeste zwemmers beginnen met 13-14 graden het open water zwemmen weer op te pakken. Dit is ongeveer in de maand mei. Velen zwemmen dan nog wel met handschoenen, sokken en caps. Vanaf een graad of 16 beginnen de meesten de handschoenen uit te doen.
Zwemmen in open water is mogelijk vanaf minimaal 13 graden, uiteraard met de juiste uitrusting en ervaring. Onder de juiste uitrusting verstaan we een wetsuit, waardoor het lichaam zijn eigen warmte beter vasthoudt. Echter is het zeer persoonlijk hoe het lichaam reageert op koude water temperaturen.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Het komt er dus op aan om je water zo koud mogelijk te krijgen. Dat kan je doen door ijs toe te voegen, met wat extra zout. Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit. Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit.
De ideale zwemtemperatuur ligt volgens het Zwem Informatie- en Documentatiecentrum op 28 à 29 graden. Bij die warmte kunnen magere mensen hun temperatuur gemakkelijk constant houden. Kleine kinderen, ouderen, en invaliden moeten idealiter iets warmer water hebben. Maar stel, je springt toch in zo'n koud buitenbad.