Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Babybaden moeten beschikken over een minimum temperatuur van 31,5 graden. Bij voorkeur is het water 33 graden. Let daar goed op bij de keuze van een zwembad. Het is overigens belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten met je baby zwemt.
Hoe doen baby's het…
Tijdens hun eerste weken maken de baby's ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op.
Zwemmen is voor baby's vaak erg vermoeiend. Blijf daarom niet langer dan een half uurtje in het water en plan jullie zwemsessie voor het slaapje van je kleintje. Zo heeft je uk daarna alle tijd om goed uit te rusten.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
"Een peuter die voorover in het water valt of wordt geduwd, kan zich vaak niet omdraaien. Blijft het neusje en de mond onder water, dan kan het binnen een minuut verdrinken. Valt een kind achterover, dan blijft het vaak drijven en is de overlevingskans groter.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
De BabyFloat ® is geschikt voor baby's tussen de 3 maanden en 2 jaar oud. In principe kan jouw kindje deze nek zwemband gebruiken, als hij of zij tenminste 3 maanden oud is.
Heeft mijn baby een zwembroekje of zwemluier nodig? Ja, een zwemluier is handig om mee te nemen. In veel zwembaden is het verplicht, en daarnaast is het wel zo hygiënisch. Een zwemluier absorbeert geen vocht zodat hij niet te zwaar wordt, maar houdt wel ontlasting tegen.
Voor een baby jongen van een traditioneel zwemslipje tot een zwemboxer. En voor baby meisjes van een klassiek badpak tot mini bikini's. Welke zwemkleding de voorkeur ook heeft, belangrijk is dat je baby zwemkleding niet alleen leuk staat, maar het vooral fijn zit.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
Een 'zwempartij' mag niet langer dan een halfuur duren. 15 à 20 minuten in het water dobberen is lang genoeg. Haal je baby uit het water als je merkt dat hij het niet leuk meer vindt. Het is belangrijk dat hij water met plezier associeert.
Na het krijgen van de eerste vaccinatie (twee maanden) mag je baby zwemmen, al adviseren veel consultatiebureaus ook om te wachten tot drie maanden. Kleine baby's raken namelijk nogal snel onderkoeld. Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen afgeraden.
Last but not least: doe het rustig aan
Naast dat het heel leuk is, is zwemmen ook heel goed voor de ontwikkeling van je kleine. Maar doe het wel rustig aan. In het zwembad komen er namelijk flink wat nieuwe prikkels op een baby af. Laat je baby dan ook beetje bij beetje aan het water wennen.
Houd je baby zoveel mogelijk uit de directe zon Het is beter om baby's tot en met 1 jaar volledig uit de directe zon te houden, dus zoveel mogelijk schaduw zoeken voor je kleine is hierbij de oplossing. Gaan jullie een dagje naar het strand? Neem dan een parasolletje mee.
Nu je baby tandjes krijgt, wordt eten steeds interessanter voor hem. Hij gaat automatisch kauwbewegingen maken en traint zo zelf zijn kaakspieren. Die spieren heeft hij straks nodig om te praten. Dus als je hem nu andere structuren laat eten, help je hem zijn mondspieren te trainen voor zijn eerste woordje.
Bij een baby kan je de temperatuur het best rectaal meten. Zorg ervoor dat je altijd de thermometer eerst ontsmet voordat je deze gebruikt. Daarna smeer je de bovenkant van de thermometer in met wat vaseline. Wanneer je dat hebt gedaan kun je de thermometer inbrengen bij de anus van je baby.