Vanaf welke leeftijd heeft een kind een bureau nodig? Peuters en kleuters hebben eigenlijk nog helemaal geen bureau nodig.Vanaf groep 3 zullen kinderen wat vaker opdrachtjes moeten maken. Meestal hebben kinderen in groep 3 nog geen huiswerk.
Kinderen groeien als kool, dus een klein bureau is al snel 'te klein'. Kiezen voor een wat groter kinderbureau of een tafel die in hoogte verstelbaar is, is voor de lange termijn een slimme optie. Een blad dat ongeveer 75 centimeter hoog is, is ideaal.
Als je het goed wilt doen, moet je bureau ook 80 cm diep zijn, zodat je niet te dicht op je computer of laptop zit. Verder is het belangrijk dat je onderarmen in een hoek van 90 graden op je bureau kunnen rusten. De manier waarop je zit heeft ook te maken met de hoogte van je bureau.
Als je het bureau aan drie zijden goed vast kunt maken, kun je zelfs in een gipsen wand een zwevend bureau op maat maken. Je moet alleen even onderzoek doen waar je hem vastzet in de muur. Achter het stucwerk zitten houten balken waar je het bureau prima aan vast kunt maken.
Het werkblad van een kantoor bureau dient minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep te zijn. Hierdoor heeft u voldoende ruimte om uw monitor(en) op een correcte afstand te plaatsen. De gemakkelijke vuistregel hiervoor is dat uw beeldscherm op minstens een armlengte afstand staat.
Een goed instelbaar bureau moet tussen de 62 en 85 centimeter hoogte kunnen worden ingesteld. Zo zou bijna iedere werknemer in de juiste houding achter het bureau moeten kunnen werken.
Diepte werkblad
Het werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende als gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.
Het bureaublad
Minimale afmeting bureaublad dient 120cm breed te zijn en 80cm diep. Werkblad moet mat zijn en mag geen licht reflecteren. Vast werkblad moet circa 75cm hoog zijn. Een zit-sta bureau moet verstelbaar zijn van circa 65-130cm.
De standaard afmetingen beginnen bij ons met 60×80 en varieert tot de grootste bureaus in de afmeting 230×172. Deze bureaus zijn geschikt voor zowel privé als zakelijk gebruik. Deze standaard afmetingen zijn statisch en kunnen dus niet per persoon worden aangepast zoals bij onze ergonomische bureaus.
Maar hoe stel je je bureaustoel goed in? Zet je stoel op zo'n hoogte dat je voeten goed op de grond staan en je onder- en bovenbeen een hoek van 90 graden maken. Stel de juiste zitdiepte van de zitting in. Er moet 1 vuist tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie passen.
Met het bedieningspaneel onder het werkblad kan de hoogte bepaald worden. Zitten tussen 62 - 86 cm hoog en staand tussen 86 - 130cm hoog. Een goede stahoogte is waarbij de armen in 90 graden op het tafelblad kunnen rusten. In de praktijk zal je zien dat dit veelal op navel hoogte is.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal. Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden.
Stel de bovenkant van het beeldscherm af op jouw ooghoogte. Maak gebruik van een beeldschermstandaard als je een klein beeldscherm hebt. Let ook op de kijkafstand tot het beeldscherm. Als algemene regel geldt dat de monitor op zo'n 50 à 70 centimeter van je ogen af moet staan.
De hoogte van de balie moet 74-76 cm zijn, de diepte omstreeks 110 cm (de optimale afstand tussen kantoormedewerker en klant). Zowel de medewerker als de klant zitten op stoelen met een normale hoogte. De medewerker gebruikt een normale kantoorstoel, de klant een bezoekersstoel met een vaste zithoogte van ca. 45 cm.
Een ergonomisch bureau biedt de mogelijkheid voor een goede werkhouding, maar dan moet je hem wel goed instellen. Onderstaand de belangrijkste aandachtspunten bij het instellen van je bureau: Stel de hoogte van het bureau in zodat je met afhangende schouders je ellebogen op het bureau kunt laten rusten.
Randvoorwaarden voor de ideale werkplek
Hoe de juiste akoestiek tot stand komt, is onderdeel van goed werkplekadvies. Licht: Medewerkers zijn gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan letterlijk een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving.
Zorg voor voldoende ruime doorgangen
Om toegankelijkheid van de individuele werkplekken mogelijk te maken, is steeds een doorgang van minstens 90 cm vereist. Met twee bureaus naast elkaar is er 120 cm vrije ruimte achter een bureau nodig en met een opstelling rug aan rug zelfs 180 cm (NEN 1824).
Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Het is wel belangrijk om te weten dat te lang staand werken, net als zittend werken, belastend is voor het lichaam. De richtlijn is om niet langer dan één uur achtereen en niet meer dan vier uur staand per werkdag te werken.
Staand werken zorgt voor hogere productiviteit
Het afwisselen tussen zitten en staan vermindert lichamelijke klachten. Het vermindert rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten. Waar u na de lunch normaal wellicht een beetje indut achter het bureau, zorgt staand werken voor een hogere productiviteit.