Aan voedingssupplementen met lycopeen mag maximaal 15 mg per dagdosering worden toegevoegd.
Lycopeen-supplementen zijn veilig gebruikt in doses van 15 mg tot 45 mg per dag gedurende 4 tot 6 maanden (60389,60399,60482,102180,102182). Er zijn beperkte aanwijzingen dat 120 mg per dag veilig is gedurende maximaal een jaar (60372).
Lycopeen wordt als veilig beschouwd en er zijn geen vastgestelde bovengrenzen aanbevolen voor de consumptie ervan . Echter, sommige gevallen van extreem hoge lycopeeninname hebben geleid tot lichte verkleuring van de huid.
Gebruik van lycopeen als voedingssupplement
Lycopeen zou antioxidatieve eigenschappen hebben. Antioxidanten omvatten alle stoffen die vrije radicalen (schadelijke deeltjes die de cellen van ons lichaam aantasten) kunnen neutraliseren. Zij komen vooral voor in groenten en fruit.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Tomaten zijn over het algemeen veilig voor iedereen om te eten, tenzij je er allergisch voor bent . Mensen met zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) willen misschien tomaten vermijden of de hoeveelheid die ze eten beperken, omdat zure voedingsmiddelen vaak brandend maagzuur erger kunnen maken.
Lycopeen voorkomt oxidatieve schade aan DNA, lipiden en eiwitten . Het moduleert immuunfunctie en induceert apoptotische celdood. Er wordt ook gesuggereerd dat het de ROS-productie remt en de fosforylering van extracellulaire signaal-gereguleerde kinase (ERK) vermindert, wat resulteert in de remming van de groei van kankercellen.
Wij willen vooral uitstralen dat onze tomaten prima passen bij een gezonde en vitale levensstijl, mede ook doordat de tomaten boordevol vitamine C en kalium zitten.” Lycopeen zit vooral in tomaat, maar onder andere ook in paprika, watermeloen, chilipeper en de minder bekende guave en rozenbottel.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Naarmate we ouder worden, is lycopeen niet meer zo makkelijk beschikbaar in onze huid om ons te beschermen tegen de zon. Echter, een onderzoek toonde aan dat na het nemen van extra lycopeen gedurende 4 weken , de lycopeen in de huid van oudere mensen meer overeenkwam met de huid van jongere deelnemers.
Is Lycopeen slecht voor de nieren? Lycopeen heeft een gunstig effect op de nieren . Het voorkomt chronische nierziekten, nierschade door kwik, ontstekingen door obesitas en nierschade door diabetes. Het vermindert borstelzoomverlies, tubulaire vacuolisatie en tubulaire verwijding.
De absorptie van lycopeen wordt op dezelfde manier verbeterd als de 'ADEK'-vitamines, met slechts een beetje gezonde olie of vet toegevoegd tijdens het koken . Voedingsmiddelen rijk aan lycopeen: Tomaten, watermeloen, roze grapefruit, zongedroogde tomaten, papaja, abrikozen.
Ook tomatensap, tomatensoep en tomatenketchup bevatten meer beschikbaar lycopeen. In 2007 concludeerde het wetenschappelijk team van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat voedingsmiddelen die lycopeen bevatten het risico op prostaatkanker mogelijk verlagen.
Bovendien toonde onze dosis-respons-meta-analyse aan dat hogere lycopeenconsumptie lineair geassocieerd was met een verlaagd risico op PCa met een drempelwaarde tussen 9 en 21 mg/dag . Consistentie, hogere circulerende lycopeenniveaus verminderden het risico op PCa significant.
Tomatensaus, tomatenpuree en ketchup zijn de beste bronnen. Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker en zout. Koop de roodste tomaten die je kunt vinden. Die bevatten de meeste lycopenen.
Lycopeen is een carotenoïde die voorkomt in rode en roze vruchten en groenten, zoals tomaten, watermeloenen en rode paprika's. Het is een krachtige antioxidant die bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen en wordt vaak geassocieerd met het bevorderen van een gezonde huid.
Cherrytomaten scoorden het hoogst in lycopeengehalte. Op DWB bevatten Roma-tomaten de hoogste lycopeenconcentratie, terwijl de trostomaten het laagst scoorden in lycopeengehalte. Van de verwerkte tomatenproducten scoorden tomatenpuree het hoogst in lycopeengehalte en tomatensap uit blik het laagst.
Bewerkte tomatenproducten, zoals sap, ketchup, tomatenpuree, saus en soep, zijn allemaal goede bronnen van lycopeen .
Uit ons huidige onderzoek bleek dat toevoeging van lycopeen in het dieet de abdominale vetmassa verminderde en de serum-TG-, TC- en LDLC-niveaus verlaagde. Op dezelfde manier verhoogde lycopeenverrijkte tomatenwijn het HDLC-niveau en produceerde het een anti-obesitaseffect door remming van de lipidenbiosynthese bij ratten die een dieet met veel vet (HFD) kregen [9].
Er is geen consensus over de aanbevolen dagelijkse dosering en duur van lycopeen. De Observed Safe Level-methodologie geeft aan dat tot 75 mg/dag lycopeen veilig is . (Grabowska 2019) In de Verenigde Staten varieert de gerapporteerde dagelijkse inname van 3,7 tot 16,2 mg/dag.
De antioxidant lycopeen wordt vaak gezien als een natuurlijk Viagra-voedsel voor mannen. Het geeft rode vruchten - zoals tomaten, watermeloen en guave - hun felle kleur. Het helpt ook om bloedvaten te openen voor betere erecties. Studies tonen aan dat een lage inname van lycopeen verband houdt met ED bij mannen .
Te veel cherrytomaatjes eten kan leiden tot zure reflux en andere negatieve spijsverteringsbijwerkingen. Dit kan komen door het appelzuur in cherrytomaatjes.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
tomaat: Tomaten eten kan een negatief effect hebben op de slaap . Dit komt vooral door tyramine, een type aminozuur, dat de hersenactiviteit verhoogt en de slaap vertraagt. Daarnaast wordt het 's nachts niet goed verteerd vanwege de hoge hoeveelheid vitamine C.