Voorbeeld: Door een opening met een oppervlakte van 1cm² kan 0,3 m³/h lucht verplaatst worden. Als we hier vanuit gaan kunnen we stellen dat bij een deur van 90 cm breed, 183,33 cm² nodig is (55/0,3). Er is dus standaard een opening gewenst van 2,03 centimeter (183,33/90).
Voor een gegalvaniseerd kanaal met een diameter van 125 mm kan u dus 176 m3/u luchtdebiet verplaatsen met een snelheid tot 4 m/s. Dit debiet is voldoende om verschillende monden op aan te sluiten.
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
Ronde gegalvaniseerde buizen worden zeer vaak toegepast in een mechanisch ventilatiesysteem. Ze zijn licht, makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Tevens zijn deze ventilatiekanalen in veel diameters en wanddiktes beschikbaar. In woningen wordt vaak diameter 125mm, 160mm of 180mm toegepast.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
In het Bouwbesluit is precies geregeld hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn, afhankelijk van hoe groot elke ruimte in het huis of gebouw is en hoe het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s.
Een van de meest gebruikte soorten is de spiraalkoker. Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm. Spiraalkokers kun je niet alleen als ventilatiebuis gebruiken maar ook als rookafvoer kanaal.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan.
Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen.
Spirobuizen zijn gegalvaniseerde ronde luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.
Een ventilatiesysteem plaatsen kan pas als je de ruimte die je hebt zo verstandig mogelijk inzet. Leid de ventilatiekanalen bij voorkeur tussen de spanten van spouwmuren of in de muurnoppen. Het is goed nieuws als je ook een verlaagd plafond hebt om mee te spelen!
Ventilatiekanalen komen in verschillende vormen, maten en materialen. Denk hierbij aan ronde of rechthoekige vormen. Daarnaast zijn ventilatiekanalen te verkrijgen als staal, aluminium, kunststof, RVS of zelfs textiel. Ventilatiekanalen worden ook wel luchtkanalen of ventilatiebuizen genoemd.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Natuurlijke ventilatie berekenen
Specialisten kunnen voor u onderzoeken of de natuurlijke ventilatie voldoende is. Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een gemiddelde woonkamer minstens één luchtrooster nodig heeft van 1 meter bij 10 centimeter. Het is nog beter om er twee tegenover elkaar te hebben.
NEN 1087 staat voor de Nederlandse norm met betrekking tot bepalingsmethoden voor de ventilatie in gebouwen. Door de jaren heen is de NEN 1087 aangepast. Tot voor kort moest men zich nog houden aan de NEN 1087 uit 2001. Deze voldeed echter niet meer, omdat het in grote lijnen gebaseerd was op eisen uit de jaren '80.
Door middel van een debietmeter kan de luchtdebiet per ruimte gemeten worden waaruit blijkt wat de inblaashoeveelheid verse lucht bedraagt. Deze wordt getoetst aan eerdergenoemde richtlijn. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Balometer.
Per persoon dient er een minimale luchtverversing te zijn van 25 m³. Dit wordt bij een woonruimte berekend op basis van vloeroppervlakte en bij een utiliteitsgebouw (zoals kantoorruimte, schoollokalen en winkels) op basis van het aantal personen waar de ruimte voor bedoeld is.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Gezonde binnenlucht
Wanneer vocht het huis niet kan verlaten, kan dat zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën. Je zou denken dat het helpt om het raam even open te zetten, maar wanneer je het raam weer sluit is de gezonde lucht na een half uur alweer verdwenen.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Algemene regel
Het minimaal geëiste ontwerpdebiet bedraagt 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd wordt, bevat de norm ook per ruimte een minimum toevoer- en afvoerdebiet dat moet gehaald worden.