Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels. U dient elke dag de voerbak te controleren en aan te vullen (haal het 'oude' voer naar boven).
Ze hebben het niet echt nodig, je moet het zien als een extraatje. Ik geef hier zo ongeveer 5 a 10 wormpjes per kip per dag. tot ze op zijn.
Legkorrels zijn het basisvoer voor kippen en bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en voldoende eieren te kunnen leggen. Kippen die geen legkorrels krijgen kunnen minder eieren gaan leggen als het voedingspatroon niet volledig genoeg is.
Geef deze extra's daarom op een ander moment, bijvoorbeeld eind van de middag. Let erop dat je je kippen niet te veel voer geeft, anders krijgen ze overgewicht. Een gemiddelde kip eet ongeveer 100 gram kippenvoer per dag. Uitschieters zijn grote exemplaren (tot 130 g) en kleine hennen (60 g).
Kippen die los lopen, voorzien zelf voor een groot deel in hun voedsel. Zij kunnen twee keer per dag wat graan (niet teveel, want daar worden ze al gauw te dik van) en legkorrel of legmeel bijgevoerd krijgen.
Legkorrel of legmeel
Van legmeel of legkorrels gaan kippen niet meer eieren leggen, maar het voorziet kippen die eieren leggen in de nodige voedingsstoffen. Men kan kiezen tussen legmeel en legkorrels. Qua samenstelling maakt het niet zoveel verschil. Legmeel wordt sneller gemorst waardoor het vervuild raakt.
Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken. Wageningen Universiteit heeft de behoefte aan water en voedsel bij pasgeboren kuikens onderzocht in opdracht van het ministerie van landbouw.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Graanvoer voor de kippen
Gemengd graan bevat meestal tarwe, haver, maïs en gerst. Geef dit alleen als bijvoeding, niet als basisvoer. Als de kippen weinig ruimte en weinig te doen hebben, kunnen de kippen snel te dik worden.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Mensen die kippen houden kiezen er vaak voor om hun kippen regelmatig te ontwormen om te voorkomen dat ze besmet zullen raken. Dit is meestal tweemaal per jaar nodig, één keer in het voorjaar en één keer in de herfst. Tijdens de behandeling mogen de eieren die door de kippen worden gelegd niet worden geconsumeerd.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Als u zeker weet dat u een ren heeft die veilig en groot genoeg is, en dat er geen risico bestaat dat uw kippen zonder voer en water komen te zitten, dan zullen de meeste kippen een weekend alleen door kunnen brengen.
Wat kost het houden van kippen
Wat kost een kip maandelijks? Rond de 30 euro. Deze kosten voor voer en toebehoren zijn in verhouding bij andere huisdieren laag.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Kippen hebben minimum 10 uur licht nodig per dag om goed te kunnen leggen. Te dikke kippen leggen minder eieren. Het leggen van een ei is voor een dikke kip heel wat moeilijker dan voor een kip die het juiste lichaamsgewicht heeft. Tijdens de rui leggen kippen geen eieren.
Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt.
Legmeel is een basisvoeding voor als kippen aan de leg zijn. Het is geschikt voor alle soorten kippen. In legmeel zit de juiste hoeveelheid calcium en eiwit om het hele jaar door gezonde eieren te leggen.
Geef extra eten en drinken
Aangezien de stofwisseling in de kippen hoger is in de winter en ze hun lichaam op temperatuur willen houden, hebben deze dieren meer eten nodig. Geef in de winter voer met veel koolhydraten, zoals gerst, sorghum, zonnebloempitten en mais.