De woningnood in Amsterdam is groot, maar toch staan woningen soms langdurig leeg. In Amsterdam gaat het volgens het CBS om vier tot zes procent van de woningen.
In Amsterdam staan de meeste woningen leeg van Nederland, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 10.700 panden. Rotterdam staat op de tweede plaats met 5.300 woningen en Den Haag op de derde plek met 4.100.
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
In januari 2021 stonden er inderdaad 187.000 huizen leeg, meldt het CBS. Dat klinkt als een mooi aantal om veel mensen aan een huis te helpen of op te vangen, maar zo simpel is het niet.
279.000 lege gebouwen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat er begin 2016 zo'n 279.000 gebouwen niet werden gebruikt. Voor twee derde daarvan duurt die situatie al langer dan een jaar. Toch is de leegstand in Nederland licht gedaald, in 2016 stonden ruim 7.000 objecten minder leeg dan een jaar eerder.
De nieuwe rekenmethode die Atlas Research hanteert laat zien dat er alleen in Amsterdam al een tekort is van 200.000 woningen. In totaal zouden er in Nederland 390.000 woningen bij moeten om iedereen van woonruimte te voorzien.
Een vastgelegde definitie van leegstand
Een woning wordt als leegstaand beschouwd als zij gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden niet aangewend wordt in overeenstemming met de woonfunctie.
Grote gebouwen, vaak op rustige, afgelegen locaties, slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Daarmee sluiten deze werkplekken op geen enkele wijze aan op huidige trends binnen werkend en ondernemend Nederland. Flexibiliteit, maatwerk en kleinschaligheid zijn de toverwoorden binnen de huidige markt voor werkplekken.
Simpel gezegd is de waarde van je winkelpand gekoppeld aan de hoogte van de huur. Het pand is onderpand voor de lening van de bank. Verlaag je dus de huur, dan is je onderpand minder waard en is aflossen mogelijk noodzakelijk. Ook de zogenaamde 'huurprijsstelling' speelt hierbij een belangrijke rol.
Tijdelijke leegstand van onroerend als gevolg van bijvoorbeeld verbouwing of renovatie. Of in het geval van niet aaneengesloten huurcontracten.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een dele van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Bouw leegstaande kantoren om tot woonruimte voor studenten. Denk na over het huisvesten van vrijwilligersorganisaties in leegstaande winkels. Gebruik lege etalages voor billboardreclame van het wijkteam. Haal de bioscoop terug na het centrum en organiseer thematische filmavonden in een leeg winkelpand voor minima.
Geen huurbescherming
Bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet gelden de normale huurbeschermingsregels niet. Wel moet de huurovereenkomst voor ten minste zes maanden worden aangegaan en geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden voor de verhuurder. De opzegtermijn voor de huurder is maximaal een maand.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet kraken en leegstand in 2010 is kraken te allen tijde verboden op grond van artikel 138a Wetboek van Strafrecht. Na de aangifte door de eigenaar, besluiten politie en het Openbaar Ministerie (hierna OM) vervolgens of een pand ontruimd wordt.
Meeste langdurige leegstand bij kantoren en winkels
Van het kantooroppervlak in Nederland dat in 2019 leegstond was hiermee 71 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. Bij winkels was dit 67 procent. In totaal stonden bijna 5,9 duizend kantoren en 6,6 duizend winkels langdurig leeg.
Als de eigenaar en de politie de huisvrede respecteren – en dus niet tot een spoedontruiming overgaan –, dan krijgt een kraker een brief van het OM waarin staat dat er plannen zijn om het pand te ontruimen.
Voor de toenemende leegstand zijn een aantal oorzaken aan te wijzen: Het aantal winkels is nog verder afgenomen. Vorig jaar sloten 2.767 winkels hun deuren. Dat is het hoogste aantal sinds wij in 2004 zijn begonnen met meten en ruim 40% meer dan in 2018.
Er zijn allerlei oorzaken: er is geen markt voor een pand, de bestemming is verouderd, de vraagprijs is te hoog, de plek is onaantrekkelijk, of de eigenaar wil niks. Langdurige leegstand kan leiden tot verloedering en verval, onveiligheid en vandalisme, of aantasting van het straatbeeld.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Aantal winkels in Nederland daalt
Landelijk gezien is het aantal fysieke winkels gedaald. Op 1 januari dit jaar telde ons land ongeveer 85.540 zaken, terwijl dat een jaar eerder 86.435 winkels waren. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren: in 2021 zijn er in heel Nederland 14 procent minder zaken dan in 2010.
Op 1 januari 2020 telde Nederland 7,9 miljoen woningen. Dat zijn ruim 300 duizend woningen meer dan vijf jaar eerder. Bijna de helft van alle woningen staat in West-Nederland.
Wanneer een bedrijfsgebouw minstens 3 jaar in de inventaris staat, moet de eigenaar een leegstandsheffing betalen. De opbrengsten van de heffing komen terecht in het Vernieuwingsfonds, dat financiële steun geeft aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen.
Kantoormedewerkers blijven deels thuiswerken nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, en daardoor is er veel verborgen leegstand in kantoren. Dat is kantoorruimte die wel is verhuurd, maar niet wordt gebruikt.
Bestaand aanbod, langer dan drie jaar niet in gebruik bij huurders.
Met een woningtekort van bijna 279.000 woningen (3,5% van de voorraad) is de druk op de Nederlandse woningmarkt ongekend hoog. Ondanks de huidige inspanningen van overheid en marktpartijen zal het tekort naar verwachting tot 2024 nog verder oplopen tot 316.000 woningen.