Omdat de hoorns zoveel geld waard zijn, zijn ze volgens hem zeer gewild. "Op de zwarte markt wordt er een enorm hoge prijs voor betaald. Een hoorn levert zo'n 30- tot 50.000 euro op en is daarmee veel meer waard dan goud of cocaïne.
Op de zwarte markt doet een kilo hoorn tienduizenden euro's (in 2017 worden prijzen genoemd tussen de 30.000 en 50.000 per kilo). Die marktwaarde stimuleert stropers om, waar ze kunnen, hoorns van de neushoorns te scoren.
De bedreigingen voor de neushoorn
Stropers doden meestal de dieren waar ze de hoorns van willen hebben, ook al is dat eigenlijk niet nodig. Met een afgezaagde hoorn kan de neushoorn gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan.
Is de hoorn van neushoorns van hetzelfde materiaal als de slagtanden van olifanten? Nee, de hoorn van neushoorns bestaat uit keratine, een vezelachtig eiwit waaruit ook menselijk haar en nagels zijn opgebouwd, net als de haren, nagels en schubben van gewervelde dieren.
De twee hoorns van de zwarte neushoorn bestaan uit keratine. Dat is hetzelfde materiaal waar je nagels en haar van gemaakt zijn. Die hoorns kunnen wel 7 centimeter groeien per jaar, maar de neushoorn schuurt er ook weer heel veel centimeters vanaf. Toch zie je wel neushoorns lopen met twee knoerten van hoorns.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Een babyneushoorn wordt ook wel een kalf genoemd. Een babyneushoorn kan al na 10 minuten staan, maar nog niet heel stabiel. De jongen lopen dan ook steeds achter hun moeder aan die hen beschermt tegen aanvallen van andere dieren. Na ongeveer 4 maanden drinkt een jong water.
Omdat de hoorns zoveel geld waard zijn, zijn ze volgens hem zeer gewild. "Op de zwarte markt wordt er een enorm hoge prijs voor betaald. Een hoorn levert zo'n 30- tot 50.000 euro op en is daarmee veel meer waard dan goud of cocaïne.
De neushoorn
Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu zijn het er nog ongeveer 30.000. In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld.
Hoorn is het harde materiaal van hoeven, snavels, vinger- en teennagels en de buitenkant van hoorns. De substantie bestaat hoofdzakelijk uit het taaie, onoplosbare eiwit keratine, wat ook in de buitenste cellaag van de huid (epidermis) wordt teruggevonden.
Ze hebben alleen elkaar nog, moeder en dochter. Ze heten Najin en Fatu en zijn de enige twee noordelijke witte neushoorns op aarde. Wetenschappers halen eicellen bij ze weg, om te voorkomen dat de soort uitsterft.
Van de witte neushoorn, die bijna uitgestorven was, leven er vandaag nog zo'n 20 000 in het wild.
De zwarte neushoorn heeft in tegenstelling tot de witte neushoorn een flexibele, puntige bovenlip, waarmee hij takken en bladeren kan afgrazen. Een correctere naam voor de witte en zwarte neushoorn wijst op dit verschil: de witte neushoorn wordt ook wel breedlipneushoorn genoemd, de zwarte puntlipneushoorn.
Neushoorns die in Afrika leven zijn vooral grazers; ze eten vooral stevig gras of takjes, terwijl Aziatische soorten stevige, grote takken verorberen. De Sumatraanse neushoorn staat bekend om zijn zeer gevarieerde dieet, met allerlei soorten vruchten.
Veel dieren waar je het niet direct van verwacht, kunnen prima zwemmen waaronder varkens, olifanten, neushoorns en kangoeroes.
De dikke lappen huid van een neushoorn lijken een keihard pantser. Toch is een neushoornhuid supergevoelig. Het dier droogt snel uit en voelt zelfs insectenbeten. Hij rolt daarom graag door de modder: het zorgt voor een extra beschermlaagje!
De westelijkse zwarte neushoorn is officieel uitgestorven volgens het IUCN (International Union for the Conservation of Nature). De neushoornsoort is voor het laatst gezien in 2006. Ook de noordelijke witte neushoorn is ernstig met uitsterven bedreigd, net zoals de Javaanse neushoorn.
De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren '90 tot 5600 anno 2020.
Maar dat is geen logisch argument omdat een neushoorn wel kan springen en die is ook groot en zwaar. En ook baby-olifanten kunnen niet springen.
Neushoorns baden graag in water, maar ook in modder. Een mannetjes-neushoorn heet stier. Het vrouwtje heet koe.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.