Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien.
Hoe kun jij het beste je hartslag verlagen? Als je matig intensief traint en overtraining en stress weet te voorkomen, zal je rustpols dalen. Voldoende slapen en drinken helpen ook, evenals het (niet) consumeren van bepaalde producten. Voor je hart zijn omega 3-vetzuren goed, cafeïne is dat bijvoorbeeld niet.
In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld van medicijnen die de luchtweg verwijden bij astma of COPD.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Zo'n aanval kan dan bijvoorbeeld een paar uur duren, maar kan ook na een paar minuten weer over zijn. De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen.
Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Door stress kun je hartkloppingen krijgen, maar wanneer je dit ervaart kan er angst of paniek ontstaan omdat je je zorgen maakt waardoor je nóg meer stress gaat ervaren. Daarbij kan het gebeuren dat je vooraf al bang bent dat je hartkloppingen gaat krijgen in een stressvolle situatie.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en hartritme stoornissenterug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Doordat de inspanning wordt gestopt kan ook het hart tot rust komen en is het niet meer nodig om snel te kloppen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen zoals ademhalingsoefeningen of meditatie. Deze kunnen ervoor zorgen dat de hartslag snel verlaagt en stress vermindert.
Het hart kan overslaan door een sterke emotie of zelfs zonder aanwijsbare reden, maar ook alcohol en koffie kunnen een rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat alcohol, koffie en sommige medicijnen de kans op een overslag vergroten.
Atriumfibrilleren gaat in meer dan de helft van de gevallen vanzelf over, vaak binnen twee dagen. Bij een derde van de mensen duurt atriumfibrilleren langer dan twee dagen of komt het steeds terug. Het bloed in het hart kan daardoor wat trager gaan stromen. Er is dan een kleine kans dat er bloedstolsels ontstaan.
Ritmestoornissen voorkomen
Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Schade aan hart door virus
Bekend is al dat zich onder de ernstige zieke COVID-19-patiënten, veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden.
Heb je letterlijk hartkloppingen en een 'steen in je buik' vanwege plankenkoorts of een examen? Citroenmelisse is je redder. Via het hart worden het zenuwstelsel, het hoofd en je spijsvertering gekalmeerd. Tijm staat vooral bekend als keukenkruid en minder als geneeskrachtig kruid.
Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Zo'n hartoverslag is meestal onschuldig. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de overslagen. Anderen hebben juist veel last van hartoverslagen.