Zij sluiten tussen 14.00 uur en 17.00 uur (dit kan per adres variëren) zodat verkopers en klanten uitgebreid kunnen lunchen. Houd dus rekening met de 'siesta' voordat je een dagje shoppen plant. Dat geldt zeker als je gaat shoppen in bijvoorbeeld Gràcia. Sommige winkels gaan later open, pas rond 12.00 uur.
De siësta is een wereldbekend begrip en een echte traditie in Spanje en andere warme landen. Zelfs in Nederland wordt het vaak gebruikt als excuus om er even tussenuit te knijpen en de ogen voor een korte (of wat langere) periode te sluiten.
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Slapen is zelfs erg ongewoon tijdens de twee uur durende middagpauze. Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!
Gezien de Spaanse gewoonte vrij laat te gaan slapen, is de siësta ook een moment om wat rust in te halen. Op die manier zijn de mensen ook weer fris wanneer ze rond 22 uur pas avondeten.
Uit diverse onderzoeken in de loop der jaren is gebleken dat een siësta van meer dan 40 minuten slecht is voor de gezondheid. Zo heeft men aangetoond dat lange siësta's kunnen leiden tot hogere bloeddruk of cholesterol en meer vet rond de heupen of bloedsuiker.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Na een siësta gaat het concentratievermogen omhoog en dus wordt het prestatievermogen ook beter. Hierbij kan het even wegdutten van enkele minuten al genoeg zijn om je beter te kunnen concentreren op je werk of waar je mee bezig was voor het sluiten van je ogen.
Op de Canarische Eilanden is dit gegeven ook nog in gebruik, in mindere mate dan vroeger omdat er druk is vanuit de regering en vooral vanuit de Europese Unie. Het beroemdste woord in alle Spaansprekende landen, na mañana is siesta.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie.
De werkcultuur is er overigens wel echt anders. Doordat veel Spaanse bedrijven nog steeds vasthouden aan de befaamde siësta zijn de werktijden in Spanje anders dan die in Nederland. Vaak duurt de siësta van 14:00 tot 17:00 uur, waardoor de werkdagen erg lang zijn.
Valencia's openingstijden zijn als volgt: maandag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.30 uur. In de middag sluiten de winkels namelijk voor de siësta. De bekende winkelketens en grote shoppingmalls sluiten niet en zijn doorgaans geopend van 10.00 – 21.00 uur of zelfs tot 22.00 uur in de shoppingmalls.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Met Italianen in Nederland of Italo-Nederlanders (Italiaans: Italo-olandesi) worden in Nederland wonende Italianen, of Nederlanders van Italiaanse afkomst aangeduid.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Veel restaurants bieden een goedkoop lunchmenu aan, het menú del día dat bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht, brood, water of wijn en koffie. Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins).