Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut. Dit is 560 kcal per uur. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën dan met joggen: met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën.
Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. En ga je op een dag vaker met de trap, dan is het ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 calorieën per minuut.
Met 1 minuut traplopen verbrand je zo'n 10 calorieën. 15 minuten traplopen staat gelijk aan 30 minuten hardlopen. Je traint er je benen mee, met name je kuiten. Uithoudingsvermogen en conditie worden flink aangepakt.
Trap na trap duw je jouw lichaam tegen de zwaartekracht in. Dit is een hele goeie cardio oefening, waarbij je zowel calorieën verbrand als kracht ontwikkeld. Ben je bovenaan de trap, dan loop je rustig naar beneden. Zo creëer je een interval training zonder dat je het beseft.
Mensen zouden minstens vier tot acht traptreden moeten nemen voor het behalen van de meeste gezondheidsvoordelen.
Trap op meest effectief
Het blijkt dat langzaam de trap oplopen twee keer zoveel energie kost als wandelen op normaal tempo: door de trap te nemen verbrandt je dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is effectiever dan wandelen op een platte ondergrond.
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Je kan eenvoudig uitrekenen hoeveel kcal jij per minuut verbrandt met traplopen, namelijk: 0,13 x je gewicht gebaseerd op normaal de trap op lopen. Ga je in een hoger tempo zal dit natuurlijk vele malen hoger zijn. Als voorbeeld: weeg je 75 kilo, zal je dus 0,13 x 75 = 9.8 kcal per minuut verbranden.
Peter: 'Bij traplopen gebruik je allerlei spiergroepen; bilspieren, quadriceps, kuitspieren, hamstrings en – in iets mindere mate – je core. Traplopen is een functionele oefening waarbij je grote groepen spieren tegelijkertijd traint en ook nog aan je conditie kunt werken.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Het stimuleren van traplopen heeft na 12 weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk van mensen. Regelmatig dagelijks traplopen vermindert de kans op overlijden met 15%. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut.
Wandelen, traplopen, fietsen, joggen, hardlopen zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je rug.
Grof gesteld verbrand je per traptrede ongeveer 0,17 calorie. Mensen die wat meer vet op de botten hebben verbranden zelfs nog meer calorieën omdat ze ook nog hun gewicht naar boven moeten dragen.
Zorg ervoor dat u zo dichtbij mogelijk bij de trapleuning staat. Als u de trap naar boven loopt, plaats dan eerst uw beste been een trede hoger en vervolgens uw slechte been en herhaal dit. Bij het naar beneden lopen plaatst u eerst uw slechte been een tree lager en vervolgens uw beste been.
2 min traplopen heeft al een positief effect op de verbranding van calorieën. Als je dit meerdere malen per dag herhaalt, heeft het een groot effect op je gewicht en je cholesterol.
Snakken naar adem is een teken van fysieke stress. Als je tijdens het hardlopen buiten adem raakt, dan is dat meestal een normale reactie van je lichaam op een stevige inspanning. Toch kunnen andere oorzaken het ademtekort veroorzaken, zoals astma, allergie, de combinatie van hitte en vochtigheid of hartproblemen.
Traplopen in de sportschool
Gebruik dit fitnessapparaat voor een intervaltraining (20 tot 30 seconden hoog tempo, 30 tot 60 seconden herstel, herhaal dat 20 tot 30 minuten) of een tempotraining (30 minuten op matig tempo). Je kunt ook gebruikmaken van een loopband wanneer je het hellingspercentage verhoogt.
Voor de meeste wielrenners ligt die ergens tussen de 80 en 100 rpm, een aantal waarbij je snel, maar gecontroleerd kunt trappen, terwijl je een redelijke druk op de trappers uitoefent die je ook vol kunt houden.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt).
Intensief bewegen leidt niet tot artrose
Ook andere studies bevestigen dat belast bewegen gewrichten in conditie houdt. Mounach e.a. hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat personen die dagelijks traplopen en daarbij meer dan 50 treden nemen, zelfs minder kans hebben op het ontstaan van artrose in knieën.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.