Hoe bereid je couscous? Reken ongeveer 75 gram couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele couscouspan of tajine, of je kunt het wellen (in water leggen) in water dat net van de kook is. Daarna kun je het eventueel nog roerbakken.
Om couscous te wellen moet je de hoeveelheden water en couscous goed afmeten: 1 deel water staat gelijk aan 1 deel (kokend) water. Je kunt dus een kopje vullen met couscous en hetzelfde kopje vullen met water voor juiste verhouding.
1 kopje (70 gram) couscous bevat:
Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
Couscous koken op de Westerse manier
100 gram couscous staat dus gelijk aan 100 ml water. 1 kilo couscous staat gelijk aan 1 liter water. Breng vervolgens het water zonder de couscous, maar met één theelepel zout en één eetlepel olijfolie aan de kook.
Couscous perfectioneren
Verwarm voor 100 gram couscous ongeveer 110 gram water met een snufje zout. Breng dit aan de kook. Voeg al roerend de couscous toe en zet het vuur op de laagste stand (of zelfs uit!). Wacht 3-5 minuten en proef het.
bewaartip:Je kunt de couscous 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Warm de couscous voor het serveren 2 min. op in de magnetron op 800 watt.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Basisrecept couscous koken: Voor 2 personen: 125 gram couscous - 1,5 dl water of bouillon Voor 4 personen: 250 gram couscous - 3 dl. water of bouillon Voor 6 personen: 350 gram couscous - 5 dl. water of bouillon Doe de couscous in een grote kom. Schenk het kokende water of de bouillon erover en roer het geheel door.
Eventueel 100 – 200 ml groentebouillon eraan toevoegen – en als het dan uiteindelijk te nat is binden met een eetlepel witte maïzena, dus pas op! Maak de couscous conform de instructies op de verpakking.
Om te wellen hoef je alleen maar even water te koken, die over de couscous te gieten en het geheel 5 minuten met de deksel op de pan te laten staan. Even losroeren met een vork, op smaak brengen met wat olijfolie, zout, peper en eventueel wat kruiden en klaar is Kees. Makkelijker wordt het niet.
1 cup: 120 gram. 3/4 cup: 90 gram. 2/3 cup: 80 gram. 1/2 cup: 60 gram.
In Nederland is 1 kopje in principe 150 ml. Soms wordt de Amerikaanse 'cup' gebruikt en dat staat gelijk aan 240 ml.
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Hoe moet je bevroren couscous opwarmen? Plaats de bevroren couscous in een plastic bakje, voeg 3 eetlepels water toe en doe het vervolgens in de magnetron. Verwarm het in intervallen van één minuut op maximale stand en gebruik een vork om de couscous te verdelen en op gaarheid te testen.
Gebruik een maatbeker
Ongekookte couscous in grammen staat nagenoeg gelijk aan milliliters water. 75 gram couscous komt dus ongeveer overeen met 75 ml water. Met een maatbeker kun je dat vervolgens heel eenvoudig afwegen.
Gelukkig bestaat er een oplossing om te voorkomen dat de korrels aan elkaar blijven plakken, namelijk door ze te stomen! Door de couscous te stomen in plaats van te wellen, worden de korrels groter en luchtiger en raken ze los van elkaar.
Wellen is makkelijker en sneller. Hierbij breng je per 75 gram couscous ongeveer 100 ml water aan de kook. Als het kookt, draai je het vuur uit en laat je het 5 minuten staan met de deksel op de pan. Even los roeren en serveren maar!
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
Gekookte couscous is zonder de toevoeging van andere ingrediënten twee dagen houdbaar in de koelkast. Zitten er al andere ingrediënten doorheen, zoals groenten? Ook dit kun je twee dagen bewaren in de koelkast.
Volkoren couscous vormt een goede bron van vezels. Vezels zorgen ervoor dat voeding vlot door je darmen wordt verplaatst, zodat je geen last van opstopping krijgt. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.