Een theedoek wordt gebruikt om de vaat mee af te drogen, maar moet niet worden verward (zeker niet in het gebruik) met een vaatdoek, hoewel met een schoteldoek soms ook een vaatdoek kan worden bedoeld. De theedoek was oorspronkelijk de doek waarmee de theekopjes werden afgedroogd.
Theedoek, keukendoek, vaatdoek... soms zie je door de doeken de vaat niet meer. Wat is het verschil tussen een theedoek en een keukendoek? Voor eens en voor altijd: een theedoek is veel dunner en minder ruw dan een keukendoek en speciaal bedoeld voor het drogen van de vaat.
Glazen worden het beste droog met een theedoek die niet pluist. Dit is een linnen theedoek. Borden, kopjes en pannen drogen het beste met een katoenen of een katoen-linnen theedoek. Het voordeel van een theedoek met een mix van materialen is dat deze langer mooi blijft en minder pluist.
DDDDD theedoeken hebben een afmeting van 60x65cm of 65x65cm. DDDDD keukendoeken hebben een afmeting van 50x55cm.
Dat afwassen deden de dames in een bakje warm water in het theebuffet. Het afdrogen gebeurde met een zeer verfijnde damasten doek. De doek werd alleen voor de theekopjes gebruikt, vandaar de naam theedoek.
Een theedoek wordt gebruikt om de vaat mee af te drogen, maar moet niet worden verward (zeker niet in het gebruik) met een vaatdoek, hoewel met een schoteldoek soms ook een vaatdoek kan worden bedoeld. De theedoek was oorspronkelijk de doek waarmee de theekopjes werden afgedroogd. Er was ook een doek voor het glaswerk.
Handdoeken zijn vaak kleiner dan theedoeken. Ze zijn meestal 50 bij 50 centimeter. Ze voelen rul aan, en ze zijn dikker. Je kunt wel afdrogen met handdoeken, maar een theedoek is echt fijner vind ik.
Je zult het ook wel merken als je met een versleten thee- of handdoek zit af te drogen: het neemt namelijk veel minder vocht op. Na een jaar is het tijd om de theedoeken te vervangen.
Zoveel keukenlinnen is genoeg:
Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel.
De naam is wat verwarrend, want de vaat afdrogen wordt nou net niet met een vaatdoek gedaan, maar met een theedoek. Een vaatdoek wordt daarom ook aanrechtdoekje of dweiltje genoemd. Toch heeft de naam wel betrekking op de afwas — het is een alternatief voor een afwasborstel.
Poleerdoeken, ook wel glazendoeken, worden ingezet om bestek, servies en glazen in een restaurant te poetsen. Deze poleerdoeken laten geen pluizen op glazen achter. Poleerdoeken worden gemaakt van 50% linnen en 50% katoen of 100% linnen. Ook zijn er goedkope microvezel glazendoeken verkrijgbaar.
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit, de vezels worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om een zacht en luchtdoorlatend textiel van te maken.
Een pompdoek is een doek voor in de keuken, waar de kok de handen aan afdroogt, het aanrecht mee aanveegt of een pan mee aanpakt.
Toch hebben wij een lichte voorkeur voor katoenen keukenhanddoeken: ze zijn zacht en absorberend. Bovendien zijn ze superveelzijdig: zo kan je ze bijvoorbeeld ook gebruiken als ovenwanten. Linnen handdoeken worden eerder als decoratief element gebruikt en zijn (meestal) een pak minder absorberend.
Als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om handdoeken en theedoeken samen te wassen. Het zou namelijk best kunnen dat je de bacteriën van de theedoeken hiermee overbrengt op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet.
Om de theedoeken mooi glad te krijgen, wordt deze eerst gestreken. Daarnaast zorgt het strijken van een theedoek er voor dat eventuele bacteriën gedood worden. Wanneer een theedoek wordt gestreken, komen de stof én de bacteriën in aanraking met een hoge temperatuur.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden, want zo dood je alle bacteriën.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Wafelstof wordt geweven met twee soorten draden, een schering en inslag oftewel kettingdraden en breedtegaren. Door deze weefmethode wordt er meer vocht geabsorbeerd door wafelkatoen dan een gladde katoen stof. Vandaar dat deze stof uitermate geschikt is voor het maken van handdoeken.
De wafeldoek is een doek die op z'on manier is geweven zodat wafels ontstaan. De doek is een handdoek en GEEN theedoek. Ze is niet zo donzig, pluizig of pluche zoals een handdoek. Maar heeft wafels, die overigens zacht aanvoelen.
De hamamdoek, ook wel pestemal of fouta genoemd, is een traditionele Turkse handdoek die gebruikt wordt in een hamam.