Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
4 Rond je menstruatie
We hoeven de meeste vrouwen waarschijnlijk niet te vertellen dat je rond je menstruatie een stukje zwaarder bent. Door de hormonale veranderingen in je lichaam houd je meer vocht vast en zwel je een beetje op. Als die dagen voorbij zijn, zul je zien dat je weer op je normale gewicht bent.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Hoewel je tijdens je menstruatie niet meer calorieën verbrandt, heeft je menstruatiecyclus wel invloed op het effect van beweging op je lichaam. Hier lees je hoe je het beste uit je workouts kunt halen in de verschillende fases van je cyclus, en waar je op moet letten.
In de laatste week voordat je menstruatie begint, schommelen de oestrogeen- en progesteronniveaus. Hierdoor hoopt er zich vocht op in je lichaam. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je ringen minder makkelijk afgaan of je broek wat strakker zit.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Omdat je hormonen veranderen gedurende de cyclus je lichaam onder progesteron vocht vasthoudt, het vocht wordt uit je darmen getrokken en dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. En als je dan ook nog eens niet de juiste producten eet dan kan het versterken.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
1 De dag na een stevige work-out
Dat klinkt eng, maar is in feite simpelweg het proces waardoor je sterker wordt. Hartstikke goed natuurlijk, alleen het zorgt voor wat extra pondjes op de weegschaal. Wacht dus ten minste twee dagen na je work-out tot je jezelf gaat wegen.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
De wetenschap. Gedurende je menstruatiecyclus veranderen de niveaus van je hormonen, oestrogeen en progesteron, afhankelijk van de fase waarin je zit (de eisprong, of de menstruatieperiode). Het is wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt, en dat progesteron de eetlust juist verhoogt.
Wat moet je wél eten als je ongesteld bent? In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Aan het begin van je cyclus, wanneer je vrouwelijke hormonen het laagste zijn, voel je je waarschijnlijk heel sterk. Bouw dan de intensiteit op en of pak een wat zwaarder gewicht.
Waarheid: Hoewel je het niet moet overdrijven, is sporten tijdens je menstruatie niet alleen veilig - het wordt zelfs aangeraden door deskundigen. Fabel 2: Vlak voor je menstruatie kom je aan. Fabel 3: Je verbrandt tijdens je menstruatie meer calorieën als je sport.
Naast een verminderde motivatie voelt het merendeel van de sporters in het onderzoek zich langzamer en vermoeider in een bepaalde fase van de cyclus. Gedurende die periode willen de sporters graag minder intensief en minder technisch trainen. Ook hebben ze behoefte aan meer rust.