Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Wanneer je te veel van dit drankje drinkt of bepaalde gezondheidsklachten hebt, kan kokoswater nadelig zijn voor je gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid kalium in deze drank. Kalium is erg goed voor je gezondheid, maar kan ook voor maagklachten zorgen wanneer je te veel binnenkrijgt.
Kokoswater bevat verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, natrium en calcium. Deze zorgen er voor dat de elektrolytenvoorraad in je lichaam snel hersteld worden na een sportsessie. Veel sneller dan water, waar geen elektrolyten in zitten. Daarom is kokoswater dus het beste om te drinken als sportdrankje.
Een kokoswater die de beste papieren in huis heeft is die van DR Martins. Deze kokoswatertjes zijn meest zuiver en bevatten daardoor nog de meeste voedingswaarden. Ze worden gemaakt van het kokoswater van de jonge kokosnoten, en bevatten naast kokoswater ascorbinezuur. Dit wordt onder hoge druk gezet.
Het meeste kokoswater kun je halen uit kokosnoten die tussen de 6 en 7 maanden oud zijn. Gemiddeld zit er dan tussen de 125 en 250 ml water in.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Kokoswater kun je, na openen, 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Voor de exacte bewaartermijn volg je het bewaaradvies op de verpakking op. Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kokoswater is daarom duurder dan bronwater, want een liter kost tussen de 3 en 10 euro. Opgelet: Goedkope kokoswaters die minder dan een euro kosten bevatten meestal kunstmatige suiker, smaakversterkers en aroma's.
Kokoswater bestellen | Albert Heijn.
Kokoswater zit vol met natuurlijke bestanddelen, die je wortels versterken en de bloedcirculatie van de haarzakjes verbeteren. Hierdoor wordt je haar steviger en zou het sneller gaan groeien. Ook de eiwitten die erin zitten bevorderen je haargroei.
Behalve kokosmelk zijn ook kokosyoghurt en kokoskaas als zuivelvervangers te koop. Hoewel deze producten eruitzien als echte zuivel, is het af te raden om deze producten dagelijks te gebruiken.
Te hoge waarde aan kalium kan gevaarlijk zijn waardoor je een kaliumoverschot kan krijgen. Dat brengt gevaren met zich mee, echter gebeurt dit pas als je tot 2 liter kokoswater per dag drinkt. Alles met mate is altijd het advies, ook is kokoswater geheel veilig tijdens een zwangerschap.
Hoe komt er water in een kokosnoot? Een boom 'zuigt' water uit de bodem naar de top. Dit water wordt door de boom gezuiverd. Als een kokospalm of klapperboom bijvoorbeeld naast een oceaan staat, zorgt de boom ervoor dat zout uit het water gefilterd wordt.
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees zit 34% vet.
Kokosnoot open u
Zorg dat de kokosnoot op een stevige ondergrond ligt. Ter bescherming kun je gebruik maken van een handdoek. Sla de kokosnoot in het midden met de hamer een paar keer rond. Je mag flink wat kracht gebruiken: een leuke manier om opgekropte woede los te laten.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Er zitten 447 kilocalorieën in 1 stuk (110 gram) kokos, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kokos, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
kokosnoot {de}
coco {znw.} cocoanut {znw.} coconut {znw.}
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Kokosmelk heeft de geur van de kokosnoot en heeft een zoete smaak. Kokosmelk is een uitstekend alternatief voor koemelk omdat het gemakkelijk verteerbaar is en eenvoudig is om te maken. Tevens bevat het een overvloed aan voedingsstoffen. U kunt het gewoon drinken of gebruiken voor het koken.
De meeste dranken zijn helemaal veilig, alleen alcohol mag je tijdens je zwangerschap niet drinken. Dit kan schadelijk zijn voor je kind. Koffie, thee en cola mag je niet te veel drinken vanwege de cafeïne. Cafeïne is mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
Drink geen of weinig kruidenthee.
Drink weinig thee van anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Zwarte en groene thee zijn wel gezond als je zwanger bent. Drink geen rauwe melk van de boerderij. Of kook deze melk eerst.
Tijdens een zwangerschap neemt je bloedvolume met zo´n 40 tot 50 % toe! Dat is nodig om jouw baby en de placenta van genoeg bloed te voorzien. En dit bloed bestaat voor het grootste deel uit water, in de vorm van plasma. Ook het vruchtwater in de baarmoeder wordt beïnvloed door het water dat je drinkt.