Huisonderwijs voor leerplichtige kinderen
Dat is geen schoolplicht. De meeste leerplichtige kinderen volgen les in een door de overheid erkende school, maar huisonderwijs is ook mogelijk. Je geeft zelf les of je doet een beroep op een privéleraar. Deze vorm wordt soms ook thuisonderwijs of onderwijs thuis genoemd.
In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Vrijwel alle onder- zoeken laten zien dat de effectiviteit van thuis- onderwijs boven redelijke twijfel verheven is. Kinderen die thuisonderwijs gekregen hebben, onderscheiden zich in hun schoolvorderingen èn in hun sociaal-emotionele ontwikkeling in positieve zin van hun op school onderwezen leeftijdsgenoten.
De onderwijsinspectie komt controleren of het (individuele of collectieve) huisonderwijs voldoet aan de minimumeisen. Je moet die inspectie toelaten. Als bij 2 opeenvolgende inspectiebezoeken blijkt dat het huisonderwijs niet voldoet, moet je je kind inschrijven in een erkende school.
Overigens, los van de directe kosten voor materialen bespaar je met thuisonderwijs de belastingbetaler flink geld: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt namelijk (in 2018) gemiddeld € 6.900,- beschikbaar per leerling in het basisonderwijs en gemiddeld € 8.500,- per leerling in het voortgezet ...
Zoek contact met de school, zodat de docenten en vertrouwenspersoon op de hoogte zijn van de situatie en kunnen meedenken over een oplossing. Beloon het thuisblijven niet met bijvoorbeeld een dekentje op de bank of lekker eten. Blijf consequent en zeg elke schooldag opnieuw tegen je kind dat hij naar school moet gaan.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Bij thuisonderwijs hebben ouders alle vrijheid om het onderwijs zelf vorm te geven. Er zijn dan ook veel verschillende manieren waarop ouders dit aanpakken.
Er is éénmalig een medisch attest nodig voor chronische ziekte. Per 9 halve dagen afwezigheid heeft je kind recht op 4 uur onderwijs aan huis.
Meld je kind digitaal aan voor huisonderwijs via het Loket Huisonderwijs(dit is een externe link) of maak gebruik van het formulier “Verklaring van huisonderwijs”. Onderteken dit formulier en bezorg die per post of e-mail. Een verklaring van huisonderwijs geldt voor 1 schooljaar, tot 31 augustus.
Ze kampen met sociaal-emotionele problemen, eenzaamheid en merken dat de kwaliteit van de lessen achteruit gaat. "Wat ook een groot probleem is voor studenten, is dat de sociale interactie met medestudenten tijdens dat online onderwijs heel slecht beoordeeld wordt.
Hoewel thuis lesgeven veel voordelen heeft, kan het voor zowel de ouders als de leerlingen ook best pittig zijn. Bij thuisonderwijs is het soms moeilijk om orde en structuur te creëren. Dit kan frustratie veroorzaken en er zelfs toe leiden dat leerlingen de opdrachten en doelstellingen niet meer kunnen bijbenen.
Een school mag advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over de situatie of over het welzijn van een leerling. Het enkele feit dat een school een Veilig Thuis-melding doet is niet klachtwaardig, tenzij het vooraf al duidelijk is dat er geen sprake is van kindermishandeling.
Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
U vraagt een ontheffing van de leerplicht aan bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente (afdeling onderwijs). Daarbij is een recente verklaring nodig van een arts die is aangewezen door burgemeester en wethouders. Vaak is dat een arts van de GGD.
Absoluut verzuim
Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar stuurt dit naar de officier van justitie.
De leerplicht stopt in principe bij zestien jaar, maar niet gelijk op de 16e verjaardag. Een jongere moet het schooljaar waarin hij of zij zestien jaar wordt gewoon afmaken (art. 3 lid 1 sub b Lpw).
De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.
In de meerderheid van de Europese landen (Ierland, Verenigd Koninkrijk, Canada, VS, Finland, Noorwegen, Vlaanderen, Frankrijk, Oostenrijk, België (Vlaanderen en Wallonië) is wettelijk sprake van 'thuisonderwijs'. Het geldt als gelijkwaardig alternatief voor schoolonderwijs waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen.
Maar ook tegenwoordig zijn er landen waar thuisonderwijs wettelijk toegestaan is. De bekendste daarvan zijn Amerika, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. In sommige andere landen is thuisonderwijs echter te allen tijde verboden.
Hoogte vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage is altijd vrijwillig en kan per school verschillen. De ouders in de medezeggenschapsraad moeten instemmen met de hoogte van de bijdrage. Ook moeten zij het eens zijn met de doelen waaraan de school het geld van de ouderbijdragen besteedt.