Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
In het hele land werken veel partijen aan het tegengaan van dakloosheid. Gemeenten, de Rijksoverheid, opvanglocaties, zorgpartijen, woningcorporaties en ervaringsdeskundigen werken samen aan oplossingen. Voorbeelden daarvan zijn: gemeenten zorgden in 2020 en 2021 voor 6.000 -7.000 extra woonplekken voor dakloze mensen.
Dak- en Thuislozenloket
De gemeente helpt u graag. Bijvoorbeeld door samen met u uw situatie te verbeteren. Met een slaapplaats, een briefadres of met een uitkering. En hulp bij het vinden van werk.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor maatschappelijke opvang en begeleid wonen. Daarmee spelen zij een belangrijke rol in de opvang van dak- en thuislozen.
Daklozen zonder werk trachten aan geld te raken door te bedelen of te stelen, hoewel deze methoden weinig geld opbrengen. Lucratiever is geld te krijgen door tekenen op de straat, muziek spelen of andere vormen van vermaak. Ook zijn er vele initiatieven, zoals het verkopen van de daklozenkrant.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden.
Ook als dakloze kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Als u dakloos of thuisloos bent vraagt u de uitkering aan bij de screeningsbalie.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Een dakloze kan bij het OCMW terecht voor:
een installatiepremie. dringende medische hulp (doktersbezoek, onderzoek, verzorging, geneesmiddelen ...) maatschappelijke dienstverlening, al dan niet financieel. hulp bij het beheer van schulden.
Kansfonds zet zich in voor de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in onze samenleving. Wij doen dat door plaatselijke initiatieven te steunen, in de buurt of in de wijk, waarin mensen thuisgeven.
Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien. Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering.
Alleen met adres een bijstandsuitkering
Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
DAKLOOS ZIJN IS OOK MENTAAL HEEL ZWAAR
Als je in een opvang verblijft en geen perspectief hebt op een eigen woonplek, worden je problemen vaak groter. Langdurige dakloosheid kan leiden tot verslaving of psychische problemen. Als je een huis en een adres hebt, ben je iemand. Jouw naambordje staat op de deur.
Re: Wel werk maar binnenkort dakloos, kan dat? U kunt blijven werken, maar u bent wel verplicht om dan een postadres te hebben.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
De kosten voor daklozenopvang
Het is namelijk niet zo dat het overnachten in zo'n opvang gratis is. Nee, er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Zo betaal je bij het Leger des Heils bijvoorbeeld 5 euro per nacht. Bij strenge vorst in de winter is het soms mogelijk om gratis te slapen bij het Leger des Heils.
De maatschappelijke kost van dakloosheid ligt vandaag ergens tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon. De kost om mensen van straat te halen, varieert van 33.000 tot 70.000 euro per jaar per persoon. Het gaat dus om een min of meer gelijkaardig kostenplaatje.
Dakloosheid is gerelateerd aan een hoge sterfte en lage levensverwachting. Sterfte onder daklozen is 3,5 maal hoger dan bij andere Rotterdammers. 20-jarige dakloze mannen en vrouwen leven respectievelijk 14,3 en 15,8 jaar korter dan de algemene bevolking.
Een dakloze heeft recht op hulp van het OCMW. Zij kunnen op verschillende manieren helpen. Wanneer een dakloze aan de wettelijke voorwaarden voldoet, heeft hij bijvoorbeeld recht op maatschappelijke integratie (het leefloon).