Fysieke belasting. Het is belangrijk om de fysieke belasting tijdens de zwangerschap en tot zes maanden na de bevalling zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor gelden een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan mag dat maximaal 10 kilo per keer zijn.
Eerste 6 weken na de bevalling
Ga elke middag minimaal een uur liggen om je bekkenbodem te ontspannen. Probeer maximaal 3 keer per dag te trap op en neer te lopen. Vraag in de eerste zes weken om hulp bij zwaar tillen of andere zware activiteiten.
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Waarom minstens 6 weken rust na bevalling? Na 6 weken is je baarmoeder pas weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt als het goed is dan geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de nieuwe mama te helpen in haar herstel en dit te bespoedigen. Het zorgt voor een snellere afvoer van bloed, lucht en vocht door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar dat de extra pondjes er weer af zijn.
Ontlast je lichaam: We adviseren je om de eerste weken na de bevalling geen zware taken uit te voeren of zware dingen te tillen. Je buik- en bekkenbodemspieren zijn nog niet hersteld en kunnen hierdoor snel overbelast raken.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Kilo's snel kwijt, lichaam niet aangesterkt
Je kunt je extra kilo's snel kwijt zijn, maar je lichaam moet ook aansterken." Haar advies: neem de eerste week na bevalling volledig rust. Daarna kun je rustig opstarten, bijvoorbeeld met wandelen. Na zes weken kun je, als alles goed gaat, beginnen met sporten.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf over. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.
Vaak is dit vier tot zes weken na de bevalling. Dit om infectiegevaar te voorkomen. Indien u borstvoeding geeft/kolft schrik er dan niet van dat u tijdens het vrijen melk kunt verliezen uit uw borsten.
Sommige mensen denken dat je weken moet wachten voordat je je pasgeboren kind voor het eerst mag meenemen naar buiten. Dat is echter niet nodig1. Zodra je je klaar voelt om zelf naar buiten te gaan en het is mooi weer, maak dan gerust samen een wandeling door de buurt.
Eet voldoende groente en fruit. Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees, ei, boerenkool en spinazie. Eet minstens eens per week vette vis, zoals Atlantische zalm.
– Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase. Sommige mama's hebben geen gat of gleuf tussen hun rechte buikspieren.
Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij het lichaam deze veranderingen geleidelijk aan omkeert.Je keert terug naar de toestand zoals die was voordat je zwanger raakte. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren en gaat gepaard met verschillende symptomen.
Tegen striae adviseren we daarom vooral het laatste. Smeer jezelf goed in met een goede huidolie of huidcreme. Begin hiermee al vroeg in je zwangerschap, ook als je nog geen last hebt van striae. Hiermee houd je de huid preventief soepel en kun je de kans op striae verlagen.
Wanneer u dus een broek, slip of bikini draagt, blijft het litteken buiten het zicht. In de eerste maanden heeft het litteken een rode kleur en na drie maanden zal het litteken steeds lichter van kleur worden. Het kan wel 18 maanden duren voordat het litteken optimaal vervaagd is en zijn definitieve kleur krijgt.