Net als cactussen heeft de Sansevieria extreem weinig water nodig. In de winter kan je hem gerust 6 weken geen water geven en in de zomer is eens in de twee weken ook voldoende.Geef simpelweg pas water als de grond helemaal is opgedroogd, ook onderaan de pot.
Water geven aan een Sansevieria
Een Sansevieria gebruikt heel weinig water. 's Winters kan deze kamerplant makkelijk 6 weken zonder water. 's Zomers is het veelal al voldoende om de Vrouwentong eens per 2 weken water te geven. Zorg er wel voor dat alle grond opgedroogd is voordat jouw Sansevieria opnieuw water krijgt.
Ze kunnen volle bak zon aan, maar ze kunnen ook donkere plekken aan met slechts een beetje daglicht. Veel zon zorgt er echter wel voor dat je Sansevieria laurentii wat lichter van kleur wordt. Als je dat niet mooi vindt, zet 'm dan wat verder van het raam. Op een donkere plek wordt de plant ook donkerder van kleur.
Waarom wordt mijn Sanseveria geel? Wanneer jouw Sansevieria langere tijd op een zeer zonnige plek staat, kunnen de bladeren geel kleuren. Dit komt gelukkig nauwelijks voor, aangezien de plant goed tegen wat zonlicht kan. Wordt jouw Sansevieria geel, dan kun je deze beter wat verder bij het raam vandaan zetten.
Als je Sansevieria (of vrouwentong) te veel water heeft gekregen, gaan de wortels rotten. Hierdoor kunnen ze geen water meer naar de bladeren transporteren, waardoor deze verdrogen. Hierbij worden ze slap en rimpelig. Om dit te controleren, kun je de plant uit de pot halen en de wortels bekijken.
Sansevieria (sanseveria)
Een makkelijke, zuurstof producerende én luchtzuiverende plant! De plant filtert de lucht van benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen. De plant produceert, net als Aloe vera, vooral 's nachts zuurstof. Ideaal voor op de slaapkamer dus!
Sansevieria voeden
De Sansevieria is geen lastige kamerplant en heeft niet veel voeding nodig. In het groeiseizoen van april tot juli kun je de plant eens per twee weken wat bijvoeden met Pokon Groene Planten Voeding.
Een Sanseveria kan niet gesnoeid worden. De groei zal dan stoppen. Over het algemeen worden Sansevieria's niet groter dan 150cm, daarna vallen ze van nature gewoon om. Mocht de kamerplant toch te groot worden, dan kan je het beste de grootste bladeren verwijderen door deze op de bodem af te snijden.
Een Sansevieria groeit echt langzaam en heeft dus eigenlijk geen voeding nodig. De plant heeft namelijk weinig energie nodig. Echter kun je de groei wel een kleine beetje stimuleren en een klein beetje plantenvoeding geven. Zorg er dan wel voor dat je dit doet in de lente en niet in de winter.
Is de Sansevieria giftig? Het is niet bekend dat de sansevieria's giftig zijn. De scherpe bladranden en de spitse bladeren kunnen eventueel letsel veroorzaken.
Water geven aan een Sansevieria
De Sansevieria is een vetplant en dat maakt dat hij niet veel water nodig heeft. De hoeveelheid water die je moet geven is afhankelijk van de grote, standplaats, temperatuur en luchtvochtigheid. Pas wel op dat je niet teveel water geeft, want dan loop je het risico op wortelrot.
Net als cactussen heeft de Sansevieria extreem weinig water nodig. In de winter kan je hem gerust 6 weken geen water geven en in de zomer is eens in de twee weken ook voldoende. Geef simpelweg pas water als de grond helemaal is opgedroogd, ook onderaan de pot.
De Sanseveria staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het motto van deze kamerplant. Sanseveria's zijn makkelijk te onderhouden.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
De Sansevieria kun je met een bladstek of door middel van scheuren vermeerderen. Via bladstek duurt het heel lang voordat je een nieuwe plant hebt, en dan weet je nog niet zeker of die er hetzelfde gaat uitzien. De typische gele streep langs de rand zal bijvoorbeeld verdwijnen. Dat gebeurt niet als je de plant scheurt.
Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat.
Voor de Sansevieria geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. Wanneer jouw huisdier van de Sansevieria (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben: Bleke tong en/of tandvlees. Stuiptrekkingen.
De Vrouwentong vindt alles best, veel zon of weinig zon. Zet de plant alleen niet in een kamer waar helemaal geen licht is. De plant kleurt donkerder als hij verder van het raam staat en omgekeerd.
Het is een tropische plant. Dat wil zeggen dat hij niet tegen vorst kan. Je kunt hem dus halverwege mei rustig buiten in de tuin zetten, en ergens eind september weer binnen.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.