In de voorbereidingsfase wordt alles geregeld dat nodig is voor de realisatie van het project. Eventuele leveranciers of onderaannemers worden ingeschakeld, een draaiboek wordt gemaakt, materialen en hulpmiddelen worden besteld, instructies aan het personeel worden gegeven, enzovoort.
Een project kan worden opgedeeld in vijf fases van projectmanagement: het begin, de planning, de uitvoering, de controle en de afsluiting. Deze vijf fases zijn de leidraad voor jou en je team, zodat de planning van al jullie projecten een fluitje van een cent wordt.
Uitvoeringsfase van een project
De werkelijk uitvoeringsfase of realisatiefase van een project gaat in nadat alle voorbereidingen zijn getroffen. Uitvoeringspartners zijn ingehuurd, vergunningen, ontheffingen zijn verleend, alles is startklaar voor de werkelijke uitvoering.
De Uitvoeringsfase is de laatste stap bij het plannen en uitvoeren van een succesvolle verbouwing. Na het toekennen van de Vergunningsaanvraag door uw Gemeente en het aanstellen van een aannemer, worden de bouw- of verbouwplannen eindelijk gerealiseerd.
De bouw van een nieuwbouwwoning in een project duurt gemiddeld een jaar. Het is even geduld hebben dus. Wat gebeurt er allemaal in die twaalf maanden? Het bouwproces doorloopt 3 fases: de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering.
Het Uitvoeringsontwerp bevat uitvoeringstekeningen waarin precies staat wat er moet worden gebouwd of geproduceerd, ook te gebruiken richting onderaannemers.
In de realisatiefase wordt het project zichtbaar. In deze fase vindt de bouw van het projectresultaat plaats. Programmeurs zijn aan het coderen, designers zijn bezig beeldmateriaal te ontwikkelen, aannemers zijn aan het bouwen, de reorganisatie wordt daadwerkelijk in gang gezet.
Projecten zijn vaak ene gesloten systeem, waarbij er te maken is met een beweeglijke, onvoorspelbare omgeving, waar processen zich afspelen. Voor het begrijpen van de context en het besturen van de omgeving is een procesmatige benadering meer geschikt.
De structuur is het tastbaarste stuk van het project. Aan de HET-kant staan bijvoorbeeld de gemaakte afspraken over de resultaten, de organisatiestructuur van het project, de procedures, tijd en geld. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen.
Een echt snelle bouwmethode. De snelste bouwmethoden zijn systeembouw (of prefab), staalbouw, betonbouw, houtskeletbouw en module bouw. Realistisch gezien nemen deze methoden minimaal 6 maanden tot een jaar in beslag. De allersnelste bouwmethode is die van Quackels Woningbouw.
Hoelang duurt nieuwbouw voordat ik er in kan wonen? Ruwbouw, afbouw en oplevering kunnen samen afhankelijk van de woning en de keuzes die u maakt één tot drie jaar in beslag nemen. Hou hier rekening mee en heb geduld.
Er is helaas geen wettelijke termijn over hoe lang een verbouwing mag duren. De gemeente heeft hierin niet het recht om de omgevingsvergunning in te trekken. Een verbouwing mag dus eindeloos duren. Er staat wel in de wet dat een verbouwing niet langer dan 26 weken stil mag liggen.
Na de initiatief- of haalbaarheidsfase en de projectdefinitie volgen de ontwerpfasen: Structuurontwerp, ook wel Schets Ontwerp (SO) genoemd; Voorontwerp, ook wel Voorlopig Ontwerp (VO) genoemd; Definitief Ontwerp (DO); Technisch Ontwerp (TO) en Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO).
Een definitief ontwerp tekening, vaak ook wel een DO genoemd, volgt op de ontwerptekening en het voorlopige ontwerp (VO). De naam definitief ontwerp verteld eigenlijk al wat er op deze tekening staat. Namelijk de uiteindelijke blauwdruk voor jouw verbouwing.
Het hoofddoel van de ontwerpfase is om een gedetailleerd en diepgaand uitgewerkte oplossing te verkrijgen. De eindoplossing wordt nog niet gerealiseerd, maar wel afgebakend. Hierbij moet de eindoplossing aan alle eisen voldoen die tijdens de definitiefase aan bod kwamen.
Gebruiksfase. De fase waarin een product of dienst gebruikt wordt biedt veel aanknopingspunten die inzicht geven in de klant en momenten waarop met de klant gecommuniceerd kan worden.
De aanloopfase begint vanaf de start van de bouw. In deze fase worden bouwketen geplaatst en werkzaamheden uitgevoerd die nodig zijn voor het inrichten van het bouwterrein, het ontgraven, bronbemaling en het heiwerk. De onderbouwfase start vanaf de bekisting van de fundering.
Volgens de arbiter moet onder “start van de bouw” worden verstaan: het daadwerkelijk starten van de (grond)werkzaamheden ten behoeve van het uiteindelijk te bouwen gebouw (zoals heien van palen, etc.). Anders dan de kopers betogen vallen sloopwerkzaamheden hier in beginsel niet onder.